Svijet 01.10.2022.

Rusija zaustavila isporuku gasa Italiji, Gasprom potvrdio da je obustavljena isporuka preko Austrije

ČITANJE: 1 minuta

Italijanska energetska kompanija ENI saopšila je da je dotok gasa iz ruske energetske kompanije Gazprom od danas zaustavljen. Gasprom je naveo je da protok gasa kroz Austriju nije moguć. Stoga će rusko snabdijevanje ENI-ja preko ulazne tačke u Tarvisiu danas biti 0 – navodi se u saopštenju, prenosi Avaz.

U razgovoru za italijansku agenciju ANSA na tu temu, neimenovani zvaničnik ENI-ja je kazao da od danas Gazprom ne može da obezbijedi protok gasa ENI-ju, i naveo je da Austrija snabdijeva gas preko Slovačke. Dodao je da su u kontaktu sa Gazpromom kako bi obnovili protok gasa.

Nakon ove informacije, Gasprom je potvrdio da su isporuke ruskog gasa po ugovorima kompanije Gasprom eksport preko teritorije Austrije obustavljene su zbog odbijanja austrijskog operatora da potvrdi nominacije za transport, saopštila je kompanija Gasprom.

Razlog je povezan sa regulatornim promjenama koje su se desile u Austriji krajem septembra. Gasprom radi na rješavanju problema zajedno sa italijanskim kupcima , navodi se u saopštenju ruskog gasnog giganta na Telegramu.

(Z.M)