Svijet 29.04.2022.

Rusija želi zarobiti borce u čeličani u Mariupolju, kaže lokalni guverner

ČITANJE: 1 minuta

Rusija sprječava evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca iz goleme čeličane u gradu Mariupolju kako bi ih zarobila, izjavio je lokalni guverner u četvrtak.

Guverner istočne regije Donjeck Pavlo Kirilenko rekao je da Rusija takođe blokira napore za uređenjem humanitarnih koridora drugdje u Donjecku.

Stotine boraca i dio civila skriveni su u čeličani Azovstal, njihovoj posljednjoj utvrdi u Mariupolju.

“Oni žele iskoristiti priliku da zarobe branitelje Mariupolja, čiji je jedan od glavnih elemenata pukovnija Azov”, rekao je Kirilenko na brifingu.

“Stoga ruska strana ne pristaje ni na kakve mjere evakuacije u vezi s ranjenim (ukrajinskim) vojnicima.”

Potrparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin bio sasvim jasan da, iako civili mogu napustiti fabriku, branitelji moraju položiti oružje, objavila je novinska agencija Tass.

Moskva poriče da je gađala civile što Zapad naziva lažnim izgovorom za agresiju.

Gradsko vijeće Mariupolja saopštilo je da je oko 100.000 stanovnika grada “u životnoj opasnosti” zbog ruskog granatiranja i nesanitarnih uvjeta života. Rečeno je da je nedostatak pitke vode i hrane “katastrofalan”.

Kirilenko je kazao kako Rusija “ni jednom” nije razmatrala postignute sporazume o uspostavljanju humanitarnih koridora.

S druge strane, Rusija je objavila da je Ukrajina kriva za neuspjeh pregovora o sigurnim koridorima.

Kirilenko je rekao da je uprkos nedostatku sporazuma o humanitarnim koridorima samo 370.000 stanovnika ostalo u dijelovima regije Donjeck pod kontrolom Ukrajine u usporedbi s 1.67 miliona prije ruske invazije.

(E.M)

Oznake: rat u Ukrajini