Politika 30.03.2021.

RUSKA AMBASADA PISALA SDA: Obradovani stavom da niko iz BiH ne bi učestvovao u prijetnjama Moskvi

ČITANJE: 2 minute

Ruska Ambasada u Sarajevu uputila je novi dopis Stranci demokratske akcije, a u vezi s posljednjim dešavanjima, odnosno izjavama o odnosima BiH i NATO-a.

“U slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine (BiH) i NATO-a, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”, saopćila je 18. marta Ruska ambasada u BiH povodom, kako su naveli, “reakcija na brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO”, prenosi Klix.

Na tu izjavu uslijedilo je mnogo reakcija, između ostalih i Stranke demokratske akcije. Rusi su jučer uputili novo pismo SDA.

“Htjeli bismo izraziti vama iskrenu zahvalnost na detaljnom obrazloženju pozicije Stranke demokratske akcije, odnosno našeg razumijevanja pitanja koje je od važnog značaja za evropsku sigurnost. Zaprimili smo na znanje vaše argumente koji objašnjavaju motive za pridruživanje Sjevernoatlantskom savezu”, navodi se u najnovijem dopisu ambasade ovoj stranci.

Ruska strana se, kako se ističe, posebno raduje izjavama da su Bosna i Hercegovina i Rusija prijateljske zemlje, da niko u BiH nikada ne bi učestvovao u aktivnostima organizacije koja je prijetnja narodu Rusije.

“Nadamo se da će ove odredbe biti naglašene jasno tokom dijaloga između predstavnika Bosne i Hercegovine i NATO-a. Uvjereni smo da će upravo takav pristup doprinijeti uspostavljanju adekvatnog i univerzalnog sigurnosnog sistema na evropskom kontinentu”, dodaje se u pismu.

Sa svoje strane, Rusi navode da su usmjereni na tijesnu saradnju sa Strankom demokratske akcije koja odigrava važnu ulogu u socijalnom i političkom životu Bosne i Hercegovine i štaviše – u formiranju nacionalnog identiteta bošnjačkog naroda.

“Spremni smo za uspostavljanje kontakata u svrhu poboljšanja vaših međustranačkih veza s ideološki bliskim strukturama u Rusiji. Polazimo od toga da će napori ambasade, uključujući organizaciju planiranu za najbliži period posjete ruske delegacije, na čelu s predsjednikom Republike Tatarstan Rustamom Minnihanovom, Bosni i Hercegovini doprinijeti širenju saradnje između naših prijateljskih zemalja i naroda”, zaključuje se u pismu.

(SB)

Oznake: ambasada Rusije