Vijesti 24.04.2018.

RUSKA DELEGACIJA DANAS U BANJALUCI Najviši stepen mjera bezbjednosti

ČITANJE: 3 minute

Predsjednica Savjeta federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije, Valentina Matvijenko, danas će u Banjaluci razgovarati sa zvaničnicima Srpske, a obratiće se i poslanicima republičkog Parlamenta.

Na trasi kretanja delegacije, od 11 do 12 časova i od 16 do 17 časova od aerodroma u Mahovljanima do Banjaluke, biće zabranjen saobraćaj za sva motorna vozila dijelom magistralnog puta Laktaši – Gradiška, od skretanja za aerodrom do Aleksandrovca, Aleksandrovačke petlje, Klašnica, zapadnog tranzita.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, na zahtjev MUP-a, donio je odluku kojom se danas privremeno zabranjuje rad poslovnih prostora, ugostiteljskih objekata i zabranjuje točenje alkoholnih pića u dijelu centra grada.

Matvijenko je juče u Sarajevu izjavila da je Rusija kao garant Dejtonskog sporazuma usmjerena prema konstruktivnim i sadržajnim pregovorima sa BiH i u Sarajevu i u Banjaluci.

Obraćajući se delegatima Doma naroda parlamenta BiH, Matvijenko je istakla da je vrijeme da OHR ode iz BiH i da prestane protektorat.

Nakon obraćanja, Matvijenko je s predsjedavajućim Doma naroda Ognjenom Tadićem održala konferenciju za novinare, odakle je Tadić poručio da BiH nije uvela nikakve sankcije i restriktivne mjere Rusiji i da će tako biti i ubuduće.

Najviši stepen mjera bezbjednosti

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) ponovili su da, povodom dolaska delegacije Federalne skupštine Ruske Federacije preduzimaju najviši stepen mjera bezbjednosti kako bi ova posjeta protekla u najboljem redu.

Tokom današnjeg dana, kada će ruska delegacija, u okviru službene posjete BiH boraviti u Banjaluci, od 11 do 12 sati i od 16 do 17 sati, od Međunarodnog aerodroma Banjaluka u Mahovljanima do Banjaluke, biće zabranjen saobraćaj za sva motorna vozila određenim putnim pravcima i ulicama.

Saobraćaj će biti obustavljen dijelom magistralnog puta Laktaši – Gradiška, od skretanja za aerodrom do Aleksandrovca, od Aleksandrovca do Aleksandrovačke petlje, dionica autoputa E661 (Gradiška – Banja Luka), od Aleksandrovačke petlje do Klašnica, zapadni tranzit (ulica Krajiških brigada) – ulica Ranka Šipke – ulica Vuka Karadžića – ulica Kralja Petra I Karađorđevića – ulica Bana dr Todora Lazarevića.

Takođe, na navedenoj trasi kretanja delegacije, u spomenutom periodu dolaska i odlaska ruske parlamentarne delegacije, biće ograničeno i kretanje drugih učesnika u saobraćaju uključujući bicikliste i pješake.

Iz MUP RS apeluju na građane da na toj trasi puta ne ostavljaju parkirana vozila.

Građanima savjetuju da u utorak izbjegavaju kretanje spomenutom trasom i užim centrom grada, zbog toga što će veliki broj saobraćajnica biti zatvoren za saobraćaj i ograničeno kretanje pješaka.

Apeluju na građane da se pridržavaju upustava MUP RS i drugih institucija koje učestvuju u organizaciji posjete ruske delegacije.

Građanima savjetuju da obavezno poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, izbjegavaju nošenje ruksaka i torbi i da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokument. Takođe, savjetuju da izbjegavaju otvaranje prozora, izlaske na terase, krovove zgrada i slično.

Na području trase kretanja i užeg centra Banjaluke zabranjena je i upotreba dronova.

U užem centru grada na snazi je i naredba o zabrani rada ugostiteljskih, trgovačkih i drugih objekata u kojima se pruža uslužna djelatnost, te točenje alkoholnih pića.

(Nezavisne)