Vijesti 18.05.2024.

Ruska gazeta: Rusija i Republika Srpska pokazuju međusobnu ljubav

ČITANJE: 3 minute

Međunarodni festival “Ruski dani u Republici Srpskoj” počeo je u Banjaluci i trajaće do 20. maja. Ruske i srpske javne i političke ličnosti već su počele razgovore o načinima proširenja mogućnosti bilateralne saradnje i proglasile neraskidivost istorijskih, kulturnih i duhovnih veza između ruskog i srpskog naroda.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić je u intervjuu za Rusku gazetu naglasila da je u Republici Srpskoj povećano interesovanje za učenje ruskog jezika, a bilateralna interakcija sa Ruskom Federacijom u oblasti kulture je na najvišem nivou.

Istovremeno, istakla je značaj popularizacije simbola rusko-srpskih bratskih odnosa, među kojima su grof Savva Lukić Vladislavič-Raguzinski i Mihail Miloradovič.

– Neophodno je njegovati kulturu sjećanja među budućim generacijama. Važno je da se sjećamo naše istorije i da ne dozvolimo da se ona zaboravi – naglasila je Stojičić.

Ministar naučnog i tehnološkog razvoja i visokog obrazovanja Srpske Željko Budimir istakao je da se strateški odnosi Republike Srpske i Rusije svakim danom unapređuju.

– To potvrđuje i Međunarodni festival “Ruski dani u Republici Srpske. Rusi sve više shvataju da su Republika Srpska i srpski narod trenutno jedini partneri u Evropi za ruski svijet – izjavio je Budimir.

Vodeći istraživač Odjeljenja za savremenu istoriju Centralne i Јugoistočne Evrope, Јelena Guskova, nazvala je Republiku Srpsku ostrvom slobode u Evropi, odupirući se planovima Zapada da unište “slovenski faktor”.

– To je snaga srpskog naroda, koji će u istoriji biti ovekovječen kao slobodoljubiv i koji će postati primjer drugima – navela je Guskova.

Rukovodilac Rusko-balkanskog centra za poslovnu saradnju i kulturu Mihail Јarujev održao je prezentaciju na temu “Rusija i Balkan u novoj arhitekturi multipolarnog svijeta”.

Ekspert je došao do zaključka da je “za Rusku Federaciju poželjniji prelazak u multipolarnu svjetsku zonu sa daljom integracijom u okviru BRIKS+”.

– Istovremeno, da bi se izbjegao rizik zadržavanja na poluperiferiji, potrebno je nastaviti politiku supstitucije uvoza u ključnim industrijama, zaštite od izvoza kapitala, razvijati kompetencije u okviru 5., 6., 7. tehnološke strukture i izgraditi međunarodni sistem podele rada u okviru BRIKS+ – upozorio je on.

U međuvremenu, danas je u Banjaluci održana prezentacija časopisa Balkan Diplomat i Internet platforme Balkan Biznis Klub.

– Naši informacioni resursi su od istinskog interesovanja za Rusiju i Balkan – rekao je šef Centra za međunarodnu saradnju “Rusko-balkanski dijalog” Evgenij Osenkov.

– Zabilježili smo značajan porast kontakata nakon foruma “Rusija – Balkan u arhitektura multipolarnog svijeta” kije održan 14. marta u Moskvi. Za nas je važno da balkanski biznis, uprkos sankcijama i pritiscima sa Zapada, bude spreman da radi sa partnerima iz Ruske Federacije. Naš zadatak je da obezbijedimo neophodnu navigaciju za balkanske biznise i preduzetnike iz ruskih regiona Mi to uspešno sprovodimo, nećemo stati na pola puta, težimo novim visokim dostignućima – zaključio je Osenkov, a prenosi RTRS.