Vijesti 29.11.2015.

Ruski avion greškom ušao u Izrael: Izraelci ga nisu oborili

ČITANJE: 2 minute
Avion
Jedan ruski ratni avion nedavno je iz Sirije ušao u vazdušni prostor Izraela, ali je taj upad riješen bez incidenta, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Moše Jalon.

Komentari Jalona dolaze u jeku pojačane zabrinutosti nakon što je Turska u utorak oborila jedan ruski ratni avion, tvrdeći da je zalutao preko sirijske granice u njen vazdušni prostor i ignorisao ponovljena upozorenja da promeni kurs, što Moskva demantuje.

Ruski avion je ušao oko 1,6 kilometara u vazdušni prostor Izraela, ali je to odmah riješeno i on se vratio ka Siriji, rekao je Jalon za državni radio.

-To je očigledno bila greška pilota koji je letio blizu Golana- dodao je izraelski ministar odbrane.

Odlična saradnja Izraela i Rusije isključuje mogućnost da te dve zemlje obaraju vojne avione jedni drugima, iako Rusija često zalazi u izraelski vazdušni prostor u akcijama bombardovanja položaja Islamske države u Siriji, izjavio je viši zvaničnik izraelskog Ministarstva odbrane Amos Gilad.

-Dogovor izraelskih i ruskih vlasti dozvoljava da ruski vojni avioni preleću kroz izraelski vazdušni prostor, kao i da izraelske vazduhoplovne snage bombarduju pošiljke oružja koje se iz Sirije šalju Hezbolahu u Liban- rekao je Gilad, a prenio sajt “Džuiš pres”.

Taj sajt je ranije ovog mjeseca objavio da Rusija i Izrael održavaju tajne nedjeljne sastanka o saradnji, kako bi vazduhoplovne snage obe zemlje mogle da vrše akcije bez smetnje od druge strane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle nedjelje izjavio da su odnosi njegove zemlje sa Izraelom odlični.

Koordinacija između dvije zemlje ima za cilj da se spriječe incidenti poput onih kad su turski lovci prošle nedjelje oborili ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.

Komentarišući taj incident, Gilad je rekao da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan “ima mnogo razloga da mu bude žao” zbog tog poteza.

Gilad je dodao i da je Sirija “mrtva zemlja” i da predsjednik Bašar Asad “prima platu, ali ne drži pod kontrolom svoju zemlju, osim možda jedne četvrtine Sirije”.

(NN)