Vijesti 02.11.2015.

Ruski avion ipak oboren sa zemlje!?

ČITANJE: 2 minute
ruski-avion
Ruski putnički avion koji je pao na Sinaju morao je biti oštećen dejstvom neke sile u vazduhu i nije se mogao sam raspasti, saopštila je u ponedeljak kompanija “Kogalimavija”, koja je vlasnik letjelice.

Zamjenik direktora kompanije Viktor Jung rekao je da posada nije pokušala da pošalje poruku o problemu prije pada, prenosi “Raša tudej”.

Kompanija je objavila da je 26. oktobra obavljena inspekcija oba motora aviona “erbas A321” u Moskvi i da nisu pronađeni nikakvi problemi.

Posada aviona na letu “7K9268” bila je onesposobljena prije nego što je avion počeo da brzo ponire, rekao je Jung.

– Kako je katastrofalni incident počeo da se odvija, članovi posade bili su potpuno onesposobljeni. To objašnjava zašto nisu pokušali da stupe u kontakt sa kontrolom leta i izvijeste o incidentu, rekao je Jung.

Supervizor flote ove kompanije Aleksandar Smirnov rekao je da je “jedino moguće objašnjenje mehanička sila koja je djelovala na avion”.

– Ne postoji kombinacija sistemskih kvarova zbog koje avion može da se raspadne u vazduhu, rekao je Smirnov.

Sistematska provjera isključuje mogućnost “pucanja usljed zamora,” saopštio je novinarima i generalni direktor aviokompanije Kogalimavija Andrej Averjanov.

On je objasnio da se provjera pukotina od zamora obavlja jednom u šest godina a detaljno ispitivanje svakih 12 godina pri čemu se prilikom projetkovanja aviona primjenjuju standardi koji garantuju da u tim intervalima ne može da dođe do kritičnog širenja pukotina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se ne može odbaciti nijedna teorija o padu ruskog putničkog aviona na Sinajskom poluostrvu. On je pozvao da se ne spekuliše dok ne bude okončana istraga.

Avion na letu od Šarm el Šeika prema Sankt Peterburgu srušio se prije dva dana, a poginulo je svih 224 putnika i članova posade. Uglavnom je riječ o ruskim turistima.

U toku je identifikovanje žrtava.

(Agencije)