Magazin 11.11.2015.

Ruski bankar otkrio ko je Putinova kćerka: Sad živi u strahu

ČITANJE: 1 minuta
putinova kcerka
Andrej Akimov, zamjenik direktora Gazprombanka, tvrdi da je lažan Reutersov izvještaj od utorka u kojem je rekao da je Katerina Tihonova, zamjenica prorektora na moskovskom univerzitetu, Putinova kći.

Reuters je identitet Tihonove potvrdio iz još dva izvora. Tihonova vodi projekt nazvan Innopraktika kojim se pomaže mladim naučnicima, a sponzoriše ga Gazprombank.

Reuters je u izvještaju naveo Akimovljeve riječi: “Znam da je to Putinova kćerka. No, naravno, odlučili smo poduprijeti projekte univerziteta u Moskvi bez obzira na porodične veze”.

U saopštenju objavljenom u Moskvi, Gazprombank ističe: “Akimov je bio iznenađen i zbunjen kada je pročitao izvještaj Reutersa u kojem mu se pripisuje izjava da je voditeljka Innopraktika, gospođa Tihonova, navodno kćerka predsjednika Ruske Federacije. To nije istina”, stoji u saopštenju. “Akimov to nije rekao”.

Putinova kćerka navodno se bavi i akrobatskim rock ‘n’ rollom.

Reuters stoji iza svoje vijesti, a portparol te britanske novinske agencije kaže: “Gospodin Akimov je govorio ‘on the record’. Naša procjena onoga što je rekao je potpuno tačna i Reuters stoji iza svoje priče”.

Reuters se u svom izvještaju bavi ulogom Katerine Tihonove i usponom druge generacije ruske elite povezane s ruskim predsjednikom.

Agencija je objavila da je Tihonova za sebe rekla da je supruga Kirila Šamalova koji ima dionice u energetskoj firmi vrijedne oko dvije milijarde dolara i sin je starog Putinova prijatelja.

(Agencije)