Vijesti 29.02.2016.

Ruski dokazi: “Turski tenkovi na korak od Sirije”

ČITANJE: 2 minute
tenk
Primirje u Siriji je pod lupom svjetske javnosti, a televizija REN objavila je snimke za koje tvrdi da dokazuju da turska vojska gađa položaje sirijskih Kurda.

U izvještaju sa terena ruska televizija navodi da na granici Turske i Sirije ima sve više oružanih snaga Ankare, tenkovi i samohodni topovi su postavljeni na improvizovana utvrđenja, a nove količine municije se stalno dopremaju.

– Oružje je usmjereno na grad Kobane u Siriji, koji je većinski naseljen sirijskim Kurdima. Najmanje šest ili sedam tenkova se nalazi blizu granice Sirije i oni bi u veoma kratkom vremenskom periodu mogli da pređu granični prelaz- navodi se u izveštaju.

Novinari ruske televizije su razgovarali sa lokalnim kurdskim stanovništvom koje otvoreno optužuje vlasti u Ankari da se prijateljski ponaša prema borcima Islamske države.

Takođe, navode da džihadisti konstantno upadaju u njihove kuće i otimaju dragocjenosti i novac, a jedan od njih je prepričao nedavni događaj na samoj granici Turske i Sirije.

– Na kolonu od tridesetak automobila koji su se kretali ka granici turski vojnici i džihadisti su pucali, veliki broj vozila je izgorio u požaru. Ostale su džihadisti oteli- kaže Beker Ramadon.

Prema riječima stanovnika grada Džarabulusa, koji se nalazi na sjeveru Sirije nedaleko od turske granice, objekti u kojima žive Kurdi su redovno pod napadima turske vojske.

– Turski tenkovi su pucali i uništili ovu kuću prije pet dana- kaže pripadnik kurdskih oružanih snaga, pokazujući na gomilu šuta koja je ostala iza srušenog objekta.

U izvještaju televizije REN se navodi da je više od 200 džihadista ušlo iz Turske u Siriju prvog dana primirja, a oko stotinu je stiglo u Raku, grad koji se i dalje smatra prestonicom Islamske države, kako bi pomogli u borbi sa Kurdima.

(B92)