Svijet 20.05.2022.

Ruski ministar odbrane poručio: Blizu smo uspostavljanja pune kontrole nad Luganskom

ČITANJE: 2 minute

Ministar odbrane Ruske Federacije održao je danas sastanak s drugim vojnim zvaničnicima te je govorio o ruskim aktivnostima u Donbasu, ali i o novoj geopolitičkoj realnosti koja se tiče ulaska Finske i Švedske u NATO savez.

Između ostalog, Šojgu se osvrnuo na situaciju u Donbasu te je izjavio kako je ruska vojska blizu, kako on naziva, oslobađanja Luganska.

– Ruska vojska zajedno s trupama Donjecka i Luganska nastavlja da širi kontrolu nad Donbasom. Oslobađanje Narodne Republike Luganske je pri kraju. Kijev nastoji predstaviti velikim uspjehe u nekim oblastima, ali u cjelini ne uspijevaju – rekao je Šojgu.

Nakon toga, osvrnuo se na situaciju u fabrici Azovstal u Mariupolju te je poručio kako se do sada 1.908 osoba koje su bile u fabrici predalo ruskoj vojsci.

– Iz Azovstala je evakuisano 177 civila, uključujući 47 djece kojima je pružena medicinska i psihološka pomoć – rekao je ruski ministar.

Takođe, on se osvrnuo i na činjenicu da Švedska i Finska žele ući u NATO savez što će, kako je naglasio, izazvati kontramjere Ruske Federacije.

– Sjedinjene Američke Države i NATO pojačavaju operativnu i borbenu obuku u blizini Rusije. Upravo sada izvode seriju vježbi “Branilac Evrope” u kojoj učestvuje do 40.000 vojnih lica iz svih zemalja alijanse. Američke divizije prebačene su u Evropu za ove manevre. U sklopu vježbe, trupe su raspoređene u tri strateška pravca i to arktički, zapadni i jugozapadni – pojašnjava ruski ministar.

Zbog odluke Švedske i Finske koja se tiče ulaska u NATO, Šojgu je najavio otvaranje novih 12 ruskih baza na zapadu države.

– Do kraja godine u Zapadnom vojnom okrugu bit će formirano još 12 novih jedinica, a trupe će dobiti preko 2.000 jedinica savremenog naoružanja i vojne opreme – zaključio je Šojgu.

(A. S.)