Svijet 08.01.2023.

Ruski patrijarh Kiril: Vjerski raskol u Ukrajini uskoro će biti okončan

ČITANJE: 1 minuta

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril izjavio je danas da će vjerski raskol u Ukrajini uskoro biti okončan, a podstrekači kažnjeni.

“Od raskolnika neće ostati ni traga jer oni đavolima zlim nalažu da nagrizaju pravoslavlje u kijevskim zemljama. Na njihovu propast se neće predugo čekati”, rekao je ruski patrijarh poslije liturgije u Uspenskoj sabornoj crkvi u moskovskom Kremlju, prenosi TASS.

Patrijarh je poručio da baš kao što su politička previranja pokosila sovjetske lidere koji su se drznuli da dignu ruku na crkvu, tako ni sadašnja ukrajinska vlast neće još dugo vladati Ukrajinom, prenose Nezavisne.

Ukrajinska vlada u posljednje vrijeme povlači poteze protiv Ukrajinske pravoslavne crkve, naređuje česte pretrese pravoslavnih hramova i optužuje sveštenike za subverzivne aktivnosti i izdaju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sankcionisao je neke od predstavnika crkve i naredio da se sastavi nacrt zakona o zabrani vjerskih organizacija koje su, kako tvrdi Kijev, povezane sa “ruskim centrima uticaja”.

(Z.M)

Oznake: patrijarh Kiril