Svijet 09.10.2022.

Ruski zvaničnici traže osvetu: “Svi čekaju osvetnički udar i izgledno je da će doći”

ČITANJE: 1 minuta

Ruski zvaničnici, kako oni u Moskvi tako i oni u dijelovima Ukrajine, pozvali su na osvetu zbog eksplozije koja je u subotu teško oštetila Krimski most koji povezuje Krim i Rusiju.

“Protiv nas se vodi neskriveni teroristički rat”, rekao je zamjenik ruske vladajuće stranke Oleg Morozov novinskoj agenciji RIA Novosti.

Agence France-Presse citirala je ruskog dužnosnika u ukrajinskoj regiji Herson Kirila Stremousova, koji je rekao: “Svi čekaju osvetnički udar i izgledno je da će on doći.”

Javio se i Vladimir Rogov, proruski zvaničnik u okupiranom dijelu Zaporižje, koji je poručio da “teroristička Ukrajina mora biti uništena”.

Zanimljivo je da se o raznesenom mostu još nije oglasio Putinov saveznik Dmitrij Medvedev, koji je inače vrlo žestok u istupima prema Ukrajini i Zapadu.

Vojni analitičari kažu da bi eksplozija mogla imati veliki učinak ako Moskva bude imala potrebu prebaciti ionako teško pritisnute trupe na Krim iz drugih regija ili ako potakne stanovništvo da požuri da ga napusti.

Mick Ryan, umirovljeni australski general-bojnik koji sada radi u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, rekao je da čak i u slučaju da Ukrajinci ne stoje iza eksplozije, to predstavlja “veliku pobjedu Ukrajine u operaciji koja demonstrira uticaj”.

“To je demonstracija Rusima i ostatku svijeta da ruska vojska ne može zaštititi niti jednu pokrajinu koju je nedavno anektirala”, prenose zagrebački mediji.

(A.M.)