“Ryanair” prevezao osam puta više putnika iz Banjaluke

 Na Aerodromu Banjaluka u prošloj 2018. godini opsluženo je 36.180 putnika, a obavljeno 1.678 međunarodnih letova, potvrđeno je “Nezavisnim” u Direkciji za civilnu vazdušnu plovidbu BiH.

Prema njihovim podacima, u odnosu na oktobar, kada su započeli letovi irskog niskobudžetnog operatera “Ryanair” za Stokholm, u novembru je broj opsluženih putnika na banjalučkom aerodromu povećan za gotovo osam puta, imajući u vidu da je u oktobru opsluženo 1.876 putnika, a u novembru 8.265.

Prvi “Ryanairov” let s banjalučkog aerodroma desio se 30. oktobra, a uslijedili su redovni letovi za Stokholm u Švedskoj, Šarlero u Belgiji kod Brisela i Memingen u Njemačkoj kod Minhena, sve linije po dva puta sedmično. Nedavno su započeti letovi i ka Berlinu, pa se očekuje dodatno povećanje broja putnika.

Broj putnika nastavio se povećavati i u decembru, na 8.277. U cijeloj 2018. godini kroz banjalučki aerodrom prošlo je 36.180 putnika, odnosno 3.015 prosječno po mjesecu. Ukoliko trend od više od devet hiljada putnika mjesečno bude nastavljen, ostvariće se predviđanje “Ryanaira” da bi oni putem ovog aerodroma ukupno godišnje mogli prevesti oko 100.000 putnika, imajući u vidu da će i ove godine gro letova biti njihovim avionima.

U oktobru su na Aerodromu Banjaluka bile 153 avionske operacije, a narednog mjeseca 166, dok su u decembru zabilježene 154 operacije.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja RS, kaže da su ispunjena očekivanja i planovi te najavljuje nove radove kad je u pitanju aerodrom.

“Vlada RS pruža punu podršku za dalji razvoj aerodroma i to je u ovom trenutku najvažnije”, kaže on.

S obzirom na to da je Vlada RS i za ovu godinu predvidjela subvencije za aerodrom u visini od 1,9 miliona maraka, ostaje da se vidi kakav će biti interes “Ryanaira” da leti u slučaju da aerodrom ostane bez subvencija i da Uprava bude morala povećavati naknade.

Bilo kako bilo, naglo povećanje broja putnika dovelo je do pozitivnih efekata za privredu banjalučke regije i rast turizma, a putnici koji lete “Ryanairom” kažu da na aerodrom dolaze putnici čak i iz Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke, Beograda i drugih gradova u regionu.

Činjenica je, takođe, da je prema podacima Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu BiH u vrijeme naglog porasta putnika s banjalučkog aerodroma došlo do određenog pada broja putnika s tuzlanskog aerodroma, koji je i dalje značajno prometniji od banjalučkog. Naime, u oktobru, dakle prije rasta prometa banjalučkog aerodroma, u Tuzli su opslužena 50.122 putnika, dok su narednog mjeseca opslužena 30.763, a u decembru 39.471.

Ukupno gledano za sva četiri aerodroma u BiH, opsluženo je 1.696.098 putnika, od čega na Sarajevo otpada 1.046.635, 584.610 na Tuzlu, 28.673 na Mostar, a 36.180 na Banjaluku.

Inače, na Aerodromu Banjaluka počinje ljetna sezona letenja, što znači više sedmičnih letova za Beograd, a i nekoliko čarter linija za pomorske destinacije u Turskoj i Crnoj Gori.

Duško Perović, šef Predstavništva RS u Rusiji, prije nekoliko dana potvrdio nam je i da se privode kraju razgovori o mogućem uspostavljanju linije iz Banjaluke ka Moskvi. Perović nam je rekao da bi linije prema Banjaluci trebalo da uspostavi kompanija “Ir Aero” nekoliko puta sedmično. Perović je rekao da je uslov da letovi krenu mogućnost prosječnog popunjavanja aviona oko 70 odsto po letu.

Opsluženo putnika na bh. aerodromima

1.046.635 Sarajevo
584.610 Tuzla
28.673 Mostar
36.180 Banjaluka

(Nezavisne)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje