“Ryanair” prevezao osam puta više putnika iz Banjaluke

 Na Aerodromu Banjaluka u prošloj 2018. godini opsluženo je 36.180 putnika, a obavljeno 1.678 međunarodnih letova, potvrđeno je “Nezavisnim” u Direkciji za civilnu vazdušnu plovidbu BiH.

Prema njihovim podacima, u odnosu na oktobar, kada su započeli letovi irskog niskobudžetnog operatera “Ryanair” za Stokholm, u novembru je broj opsluženih putnika na banjalučkom aerodromu povećan za gotovo osam puta, imajući u vidu da je u oktobru opsluženo 1.876 putnika, a u novembru 8.265.

Prvi “Ryanairov” let s banjalučkog aerodroma desio se 30. oktobra, a uslijedili su redovni letovi za Stokholm u Švedskoj, Šarlero u Belgiji kod Brisela i Memingen u Njemačkoj kod Minhena, sve linije po dva puta sedmično. Nedavno su započeti letovi i ka Berlinu, pa se očekuje dodatno povećanje broja putnika.

Broj putnika nastavio se povećavati i u decembru, na 8.277. U cijeloj 2018. godini kroz banjalučki aerodrom prošlo je 36.180 putnika, odnosno 3.015 prosječno po mjesecu. Ukoliko trend od više od devet hiljada putnika mjesečno bude nastavljen, ostvariće se predviđanje “Ryanaira” da bi oni putem ovog aerodroma ukupno godišnje mogli prevesti oko 100.000 putnika, imajući u vidu da će i ove godine gro letova biti njihovim avionima.

U oktobru su na Aerodromu Banjaluka bile 153 avionske operacije, a narednog mjeseca 166, dok su u decembru zabilježene 154 operacije.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja RS, kaže da su ispunjena očekivanja i planovi te najavljuje nove radove kad je u pitanju aerodrom.

“Vlada RS pruža punu podršku za dalji razvoj aerodroma i to je u ovom trenutku najvažnije”, kaže on.

S obzirom na to da je Vlada RS i za ovu godinu predvidjela subvencije za aerodrom u visini od 1,9 miliona maraka, ostaje da se vidi kakav će biti interes “Ryanaira” da leti u slučaju da aerodrom ostane bez subvencija i da Uprava bude morala povećavati naknade.

Bilo kako bilo, naglo povećanje broja putnika dovelo je do pozitivnih efekata za privredu banjalučke regije i rast turizma, a putnici koji lete “Ryanairom” kažu da na aerodrom dolaze putnici čak i iz Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke, Beograda i drugih gradova u regionu.

Činjenica je, takođe, da je prema podacima Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu BiH u vrijeme naglog porasta putnika s banjalučkog aerodroma došlo do određenog pada broja putnika s tuzlanskog aerodroma, koji je i dalje značajno prometniji od banjalučkog. Naime, u oktobru, dakle prije rasta prometa banjalučkog aerodroma, u Tuzli su opslužena 50.122 putnika, dok su narednog mjeseca opslužena 30.763, a u decembru 39.471.

Ukupno gledano za sva četiri aerodroma u BiH, opsluženo je 1.696.098 putnika, od čega na Sarajevo otpada 1.046.635, 584.610 na Tuzlu, 28.673 na Mostar, a 36.180 na Banjaluku.

Inače, na Aerodromu Banjaluka počinje ljetna sezona letenja, što znači više sedmičnih letova za Beograd, a i nekoliko čarter linija za pomorske destinacije u Turskoj i Crnoj Gori.

Duško Perović, šef Predstavništva RS u Rusiji, prije nekoliko dana potvrdio nam je i da se privode kraju razgovori o mogućem uspostavljanju linije iz Banjaluke ka Moskvi. Perović nam je rekao da bi linije prema Banjaluci trebalo da uspostavi kompanija “Ir Aero” nekoliko puta sedmično. Perović je rekao da je uslov da letovi krenu mogućnost prosječnog popunjavanja aviona oko 70 odsto po letu.

Opsluženo putnika na bh. aerodromima

1.046.635 Sarajevo
584.610 Tuzla
28.673 Mostar
36.180 Banjaluka

(Nezavisne)

POSJETA MAĐARSKOJ: Dodik se u utorak sastaje sa Orbanom

Za Srbe koji žive u Mađarskoj Republika Srpska je druga matica, poručili su to iz Samouprave Srba u Mađarskoj, nakon sastanka sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Milorad Dodik danas je razgovarao sa predstavnicima srpskih organizacija u Mađarskoj, profesorima Srpske Gimnazije i predstavnicima srpskih kulturnih zajednica o položaju Srba u Mađarskoj, političkoj situaciji u

NEDELJKO MILAKOVIĆ NAPUŠTA DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf

Iako je došao u Demokratski narodni savez kao veliko pojačanje i političar koji je na izborima imao oko 4.000 glasova, Nedeljko Milaković je vrlo brzo postao smetnja ljudima u DNS-u, tako da će uskoro napustiti ovu stranku, saznaje opcija.net. Svojevremeno, predsjednik DNS-a Marko Pavić garantovao je Milakoviću da će ga vratiti na mjesto direktora Gradskog

Obilježeno pola vijeka banjalučke Osnovne škole “Sveti Sava”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je značaj obilježavanja 50 godina postojanja i rada Osnovne škole “Sveti Sava” u Banjaluci, te navela da je Vlada Srpske kroz različite intervencije u ovu školu uložila dva miliona KM. Cvijanovićeva je napomenula da ova ustanova u tom pogledu nije izuzetak, te da je to slučaj i sa svim

PROGRAM PREKVALIFIKACIJE U IT Počela obuka za 100 nezaposlenih mladih

Polaznici prve IT prekvalifikacije u RS, pilot programa Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka, počeli su danas zvanično intenzivnu obuku iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine. U narednih šest mjeseci 100 mladih visokoobrazovanih ljudi, koji nisu uspjeli da pronađu posao u RS u svojim strukama, očekuje najprije

Napali policajce i psovali im majku

Banjalučka policija uhapsila je Dušana Džajića (31) i Adrijanu Stevanović (26) jer su tokom redovne kontrole napali policajce. Nezvanično saznajemo da su Stevanovićeva i Džajić bili pod dejstvom alkohola i narkotika. Kako su naveli iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, tokom obavljanja redovnih poslova i zadataka, u subotu u Bulevaru Milutina Milankovića u Banjaluci policija

RADOJIČIĆ: Aktuelna administracija ispunjava obećanja prethodnika

Banjaluka je nakon višegodišnjeg čekanja dobila novi most preko Vrbasa. Upravo završetak poslova na koje se u gradu čeka decenijama te izvršenje obećanja koja su godinama stara je, prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića, obilježilo prethodan period njegovog rada. – Uspjeli smo spojiti Istočni tranzit koji je čekao od 1986. Napravili smo prvu javnu sportsku dvoranu

Suđenje Raduloviću i Stijaku: Završne riječi u septembru

Suđenje bivšim policijskim inspektorima Srđanu Raduloviću (34) i Ognjenu Stijaku (34), optuženima za šverc narkotika, obilježila je danas burna rasprava u sudnici i to u vezi sa zakazivanjem termina iznošenja završnih riječi, budući da su rokovi probijeni. Radulović je čak bio i nakratko udaljen iz sudnice jer je tokom suđenja više puta prekidao sudiju, a