Vijesti 19.12.2020.

“S LJUBAVLJU HRABRIM SRCIMA” Šta je ustvari banka humanog mlijeka

ČITANJE: 2 minute

Humanitarna kampanja “S ljubavlju hrabrim srcima”, u kojoj se ove godine prikuplja novac za prvu banku humanog mlijeka u Srpskoj, potresla je mnoga srca, ali se mnogi i pitaju kakva je to “banka” i kako ona funkconiše.

Prva banka humanog mlijeka osnovana je 1909. godine u Beču. Danas postoji oko 500 banaka za humano mlijeko u 37 zemalja širom svijeta.

U Evropi postoji 210 aktivnih banaka humanog mlijeka, a najveći broj ovakvih banaka imaju Francuska, Italija i Švedska.

Banke humanog mlijeka su neprofitne organizacije koje prikupljaju donirano mlijeko od majki, koje mogu da doje, kako bi se njime hranile bebice, čije majke nemaju mlijeka.

U banci se mlijeko pasterizuje, skladišti, obavlja se bakteriološki pregled uzoraka i na kraju se mlijeko na bezbjedan način dostavlja bebama kojima je ono potrebno. Ove banke se bave i promocijom i podrškom dojenju nedonoščadi.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije otvorilo je 2009. godine Prvu srpsku banku humanog mlijeka.

Ovakva banka postoji i u Hrvatskoj i sa radom je počela krajem prošle godine, a njeno osnivanje je podržao UNICEF.

Mada se na prvi pogled može činiti da se radi o jednostvnom projektu, u pitanju je prilično ozbiljan poduhvat.

Za prvu banku humanog mlijeka u Republici Srpskoj, koja će biti otvorena u sklopu Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci, potrebno je skupiti oko milion KM.

Kako je ranije rekla zamjenica načelnika ove klinike, dr Jelica Predojević-Samardžić, u Republici Srpskoj svake godine na svijet dođe oko 350 prijevremeno rođene i teško oboljele djece, čija intenzivna terapija i njega u prosjeku traje dva mjeseca.

Samardžićeva je istakla da se u Srpskoj godišnje rodi oko 30 djece sa porođajnom tjelesnom težinom manjom od 800 grama, i ta djeca u bolnicama borave oko tri mjeseca.

Kako je istakla, za svu ovu djecu majčino mlijeko je i hrana i lijek.

Tokom akcije za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj, čiji je cilj da se prevremeno rođenoj i teškoj bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano mlijeko, do 31. decembra biće aktivan i M:tel humanitarni broj 1411. Pozivom na ovaj broj, građani mogu da podrže akciju sa jednom KM. Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija RS otvorilo je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke.

(Srpskainfo)