Politika 06.07.2020.

SA DODIKOM I ČOVIĆEM O IMENOVANJIMA: Izetbegović, Zvizdić i Genjac u utorak u Istočnom Sarajevu

ČITANJE: 1 minuta

Sutra će u Istočnom Sarajevu biti održan sastanak Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, a danas je zasjedao Kolegij SDA koji je donio određene zaključke, a tiču se sutrašnjih pregovora, saznaje Klix.ba.

Delegaciju SDA u Istočnom Sarajevu predvodit će Bakir Izetbegović, a uz njega će sastanku prisustvovati Denis Zvizdić i Halid Genjac.

Vrh Stranke demokratske akcije dao je saglasnost za distribuciju mjesta odnosno najavljenih imenovanja kadrova na čelne pozicije u državnim agencijama prema ranije dogovorenoj nacionalnoj raspodjeli.

Kao što smo ranije pisali sutra bi trebalo biti dogovoreno imenovanje Selme Cikotića na funkciju ministra sigurnosti BiH, a zatim u paketu i raspodjela direktorskih funkcija.

U prvom planu tu je najinteresantnija Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) koja će pripasti Bošnjacima, a gdje će dužnost nastavljati da obavlja Osman Mehmedagić koji trenutno dokazuje validnost svoje fakultetske diplome.

Tu je i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) gdje bi direktor trebao postati Darko Ćulum, a zatim Regulatorna agencija za komunikacija (RAK) gdje će zasjesti, također, kandidat SNSD-a.

Pozicija direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) za sada se neće dirati jer tu, kako sada stoje stvari, SDA i HDZ ne mogu postići kompromis. Direktorska funkcija UIO bi trebala pripasti Bošnjacima, ali se za sada predstavnici Hrvata ne žele odreći te pozicije.

Ostatak imenovanja, manje-više, neće biti upitan i bit će okončan prema ustaljenoj raspodjeli.

Prema zaključku Kolegija SDA, na sutrašnjem sastanku će se tražiti da usvajanje Budžeta BiH ide po skraćenom postupku, te da se podrže izmjene Izbornog zakona u vezi s održavanjem lokalnih izbora u Mostaru.

(SB/banjaluka.net)