Vijesti 04.01.2018.

Sa koliko godina ćemo u penziju?

ČITANJE: 2 minute

Premijerka Željka Cvijanović najavila je da sutra počinje isplata decembarske penzije u Republici Srpskoj.

Ona je za pojasnila da će penzije biti isplaćene mimo uobičajenih rokova, zbog nastupajućih božićnih praznika, ističući da je ovo još jedna potvrda stabilnosti Fonda PIO.

A u 2018. godini počinje uvećavanje starosnih granica za ostvarivanje prava na penziju.

Rokovi će biti produžavani svake godine, završno sa 2025. kada će i žene i muškarci sa četiri decenije radnog staža u penziju odlaziti u 61. godini života.

Starosna granica za žene sa minimalnim radnim stažom povećana je za osam mjeseci.

Uslovi za muškarce sa istom dužinom uplaćivanja penzijskog osiguranja nisu mijenjani.

– Žene osiguranici sa minimum 15 godina staža osiguranja, moraće da navrše minimum 64 godine i četiri mjeseca i taj prelazni period traje do 2019 – pojasnio je Mladen Milić, direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske.

Za žene sa 35 godina radnog staža navršenih u ovoj godini, biće potrebno da napune 55 godina i osam mjeseci života. Promijenjeni su i uslovi penzionisanja radnika sa maksimalnim stažom.

– Moraće da ispune i drugi, kumulativni uslov. To je starost. Moraće da imaju minimum 57 godina i osam mjeseci starosti – dodaje Milić.

Nakon prelazne godine, starosna granica će biti dodatno povećavana. Od prvog dana 2019. rok će biti produžen na 65 godina života za žene, ako su prethodno ostvarile 15 godina radnog staža.

U ovom periodu trebalo bi da budu povećane i penzije.

Preduslov je nastavak trenda privrednog rasta i većih prihoda od doprinosa.

– Mi zaista nastojimo koliko je to realno u skladu sa mogućnostima, i to ćemo činiti i ubuduće, da tu populaciju pratimo i poštujemo, svjesni da te penzije nisu dovoljne, istakao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Rokovi penzionisanja radnika biće produžavani do 2025.

Od tada će i muškarci i žene sa 40 godina staža u penziju odlaziti u 61. godini.

Žene koje na kraju ovog ciklusa odluče da pravo na penziju aktiviraju sa tri i po decenije radnog staža, moraće čekati 58. rođendan.

(srpskacafe)