Vijesti 16.01.2018.

Sa sedam kaznenih bodova u saobraćaju imate samo dvije opcije

ČITANJE: 2 minute

Skoro 400 vozača koji nisu poštovali propise, a sakupili su sedam kaznenih bodova, vraćeni su u klupe na predavanja o bezbjednosti saobraćaja.

Odazvala se samo trećina, a ostalima su oduzete vozačke dozvole. To je epilog pojačanih, saobraćajnih kontrola, ali i strožijih kazni.  Vozači kažu da tako i treba, jer su vožnje postale divlje.

-Ima ih različitih. Ima onih koji su stvarno divlji, a i ma i onih koji su normalni

-Jesu pooštrene mjere, disciplina ima efekta, vozi narod opreznije

– Možda malo veće plate, pa onda i veće kazne, komentari su građana.

Kada se sve sabere i oduzme, u Agenciji za bezbjednost saobraćaja su zadovoljni. Brojke pokazuju da su kazne i novi zakon uticali na vozače. Ipak, priznaju da još treba mnogo toga uraditi kako bi sabraćajna statistika bila bolja.

“U prošloj godini može se reći da se donekle osjetilo. Malo su nam lošiji ova zadnja dva zimska mjeseca, decembar i novembar. Recimo da je u prošloj godini smanjen broj poginulih za 16 u odnosu na 2016.godinu”, rekao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

U Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja kažu da kazne nisu jedino rješenje i da bi, po ugledu na evropske zemlje, moglo da se razmisli o još nekim mjerama koje ne koštaju mnogo.

“Kazne ne rješavaju probleme u potpunosti. Samo preventivne akcije, zatim naučno istraživački radovi koji će reći da onaj vozač koji se tri puta uhvati da je vozio pod dejstvom alkohola, da ga vežemo  za jedno vozilo u koji se ugrađuje posebni uređaj da ne može startovati vozilo ako je on ili neko od putnika pod dejstvom alkohola”, rekao je   Milenko Jaćimović iz Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja, upozoravaju vozače da je na području Banjaluke postavljen još jedan Dual radar, a u narednom periodu nabaviće, kažu, još kontrolnih uređaja.

(ATV)