Vijesti 17.05.2017.

Sa Sejšela stizali glasovi za grb Banjaluke

ČITANJE: 3 minute

Kada su sa Sejšela i iz drugih dijelova svijeta počeli da stižu glasovi na pitanje: “Da li vam se dopada idejno rješenje novog grba grada”, posumnjalo se da je riječ o hakovanju, pa je anketa koja je sprovođena na internet stranici Skupštine grada zatvorena.

U Stručnoj službe gradskog parlamenta rekli su da je u BiH glasalo 457 građana, a iz ostalih zemalja je registrovano čak 877 glasova.

– Administratori su odlučili da zatvore anketu zbog iznenadnog i neuobičajeno velikog priliva glasova sa servera iz Francuske, Holandije, Rumunije, SAD, Velike Britanije, Moldavije i čak sa egzotičnih Sejšela. Pitanje je na stranicu postavljeno 2. maja s ciljem da se dobije mišljenje o idejnom rješenju novog grba grada. Ranijim planom je bilo predviđeno da bude dostupna sve dok se ne uputi zvaničan prijedlog za izgled grba grada u skupštinsku proceduru – rekli su u ovoj službi.

Objasnili su da su iz Banjaluke stigla 342 glasa i da je od tog broja 69 reklo “odličan je”, 78 “dobar je”, 61 “može biti bolji” i 134 “ne sviđa mi se”.

Direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević kazao je da se ne radi o klasičnom hakerskom napadu.

– Riječ je o pokretanju softverskih programa kojim se utiče na ishod glasanja o određenoj temi. Nekontrolisano se poveća broja glasova s ciljem poboljšavanja rezultata neke od ponuđenih opcija. To se često dešava na internet anketama, zato bih ih ocijenio kao nepouzdane – naglasio je Rajčević.

Kazao je da postoje mehanizmi zaštite od ovakve vrste softvera, ali da ne postoji potpuna zaštita.

– Sve zavisi od toga kakve su tehničke mogućnosti stranice, ali mogu, na primjer, ograničiti broj glasanja po IP adresi ili određenoj sesiji – rekao je Rajčević.

U Gradskoj upravi su kazali da bi konačan prijedlog izgleda grba grada trebalo da se nađe na jednom od skupštinskih zasjedanja u junu ili julu.

– Na javnu raspravu, koja je trajala 21 dan i koja je zatvorena  10. maja, stigle su četiri pismene primjedbe na predloženo rješenje – naveli su u Gradskoj upravi.

Objasnili su da je u njima, između ostalog, navedeno da je predloženi grb grada sličan grbu Beograda i da bi trebalo da se razlikuje od njega.

– Sugerisano je da list kestena zauzme centralno i dominantno mjesto na grbu Banjaluke. Jedno od mišljenja je da na velikom grbu treba da se nađe jazavac, ali i da se razmotri izgled štita – kazali su u Gradskoj upravi.

Rasprava

U Gradskoj upravi ističu da su građani mišljenja i komentare o novom grbu grada, osim u pisanoj formi, dali i na javnoj raspravi u Banskom dvoru 24. aprila.

– Bilo je prijedloga da se na grbu ne nađe samo vrh dajaka, već cijeli čamac, da se rijeka prikaže zelenom bojom, da se koristi kruna Kotromanića, da se umjesto lista kestena prikaže platan ili lipa i drugo – rekli su u Gradskoj upravi.

(glassrpske.com)