Politika 29.05.2021.

SABOR HNV-a U BIH DOBIO NOVO RUKOVODSTVO: Stipe Prlić izabran za predsjednika

ČITANJE: 1 minuta

Na Saboru Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) u BiH danas je izabran novi predsjednik Stipe Prlić i dopredsjednici Petar Matanović i Marinko Pejić, piše Slobodna Bosna.

“U svom radu nastojat ću da pozicioniram HNV u BiH da ima važniju ulogu u bosanskohercegovačkom društvu. Također, zalagat ću se za vrijednosti zbog kojih je osnovan HNV kao prva nevladina organizacija s hrvatskim predznakom u BiH. Samim osnivanjem HNV-a dali smo jasnu poruku da smo za mir, da svi ljudi u ovoj našoj domovini žive ravnopravno koliko je to što više moguće i nismo za produbljavanje nacionalnih podjela”, izjavio je novinarima Stipe Prlić.

HNV smatra da izmjene Ustava i Izbornog zakona trebaju biti u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strazbura (Sjedić-Finci i drugi), te s međunarodnim konvencijama o zaštiti ljudskih prava.

U tom pogledu, smatra Prlić, po zakonu koji sada predlaže Hrvatski narodni sabor (HNS) ne bi se mogli izabrati predstavnici hrvatskog naroda tamo gdje ne prelaze 5,8 posto stanovništva.

Također, na današnjem Saboru izabrana su i dva nova člana Upravnog odbora Zlatko Kovačević i Đuro Kesić.

(N.S)