Region 17.05.2024.

Sabor izabrao novu vladu Hrvatske, Plenković i ministri imaju podršku 79 poslanika

ČITANJE: 1 minuta

Mandatar Andrej Plenković predstavio je u Saboru program i članove nove koalicijske Vlade koju su dogovorili HDZ i Domovinski pokret. Najavio je glavne odrednice i zadaće svoje treće Vlade u četverogodišnjem mandatu.

Saborski zastupnici izglasali povjerenje Vladi u cjelini. Za povjerenje Vladi je glasovalo 79 zastupnika, protiv je bilo 61, a 1 suzdržan. Tako je Andrej Plenković treći put uzastopno hrvatski premijer te je povjerenje dobilo i njegovih 18 ministara.

Nakon glasovanja premijer i svi članovi Vlade položili su prisegu pred zastupnicima.

Od jutra u Saboru traje rasprava o sastavu i programu nove Vlade. Mandatar Andrej Plenković, koji čeka potvrdu Sabora kao premijer u trećem uzastopnom mandatu, predložio je izglasavanje 18 članova nove Vlade, 15 iz HDZ-a i 3 iz Domovinskog pokreta.

Nova Vlada imat će sedam potpredsjednika. Petoricu dosadašnjih koji zadržavaju i svoje ministarske funkcije: to su Tomo Medved, Davor Božinović, Davor Butković, Branko Bačić i Ivan Anušić. Potpredsjednik Vlade postaje i ministar financija Marko Primorac, kao i Josip Dabro iz Domovinskog pokreta, koji preuzima Ministarstvo poljoprivrede.

Jedino novo ime u Vladi iz redova HDZ-a je Tonči Glavina, koji će biti ministar turizma i sporta. Svoje dosadašnje resore zadržavaju i ministri Vili Beroš, Radovan Fuchs, Marin Piletić, Gordan Grlić Radman, Šime Erlić te Nina Obuljen Koržinek.

Dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će na čelu novog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, a dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan seli se u Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojem se dodaje i digitalna transformacija.

Novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva vodit će Ivan Šipić iz Domovinskog pokreta, a toj je stranci pripalo i Ministarstvo gospodarstva koje preuzima Ante Šušnjar.