Vijesti 21.05.2022.

SABOR SPC Imenovani episkopi u dvije eparhije, mitropolija u Zagrebu ostaje upražnjena

ČITANJE: 3 minute

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve šestog dana redovnog majskog zasjedanja, izabrao je episkope u dvije upražnjene eparhije – Šabačkoj i Zapadnoevropskoj. Za episkopa Šabačkog imenovan je dosadašnji vikarni episkop toplički Jerotej (Petrović), dok će u Parizu stolovati dosadašnji vikarni episkop hvostanski Justin (Jeremić), saznaje portal Banjaluka.net.

Ove dvije eparhije SPC ostale su upražnjene nakon upokojenja episkopa šabačkog Lavrentija i episkopa zapadnoevropskog Luke.

Episkopi Justin i Jerotej od strane Sabora SPC prošle godine izabrani su za vikarne episkope patrijarha Porfirija.

Takođe, Sabor je izabrao i vikarne episkope. Kako saznaje portal Banjaluka.net za vikarnog episkopa lipljanskog izabran je arhimandrit Dositej Hilandarac, otac Aleksej je izabran za vikara Pećkog, dok će novoizabrani vikarni episkop toplički biti otac Petar iz manstira Tumane. a kako saznajemo novi vikari patrijarha srpskog Porfirija biće arhimandrit Dositej Hilandarac, te otac Petar iz manastira Tumane.

Najviše pažnje javnosti svakako privlači upražnjeno mjesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, gdje je stolovao sadašnji patrijarh Porfirije, koji je i nakon izbora za patrijarha nastavio da administrira u mitropoliji. Ipak, Sabor danas nije izabrao nasljednika patrijarha Porfirija u ovoj važnoj i velikoj eparhiji, te je pitanje novog mitropolita ostavio za naredni sabor.

Episkop Justin

Novoizabrani episkop zapadnoevropski Justin rođen je 22. juna 1982. godine u Rumi. Osnovnu školu završava u rodnom gradu, odakle, po blagoslovu episkopa sremskog Vasilija, upisuje Bogosloviju Svetog Arsenija Sremca u Sremskim Karlovcima. Zamonašen je 2002. godine u manastiru Velika Remeta.

Poslije Bogoslovije, koju završava kao najbolji učenik u generaciji, biva po preporuci nadležnog Episkopa poslat u Moskovsku duhovnu akademiju. U toku studija razvija posebnu ljubav, ali i znanje iz oblasti Liturgike, pa  na četvrtoj godini studija, biva postavljen za nastavnika bogoslužbene prakse u Pokrovskom hramu Akademije, kroz koju je učio novorukopoložene sveštenike-studente Tipiku i pravilnom savršavanju, inače veoma zahtevnih bogosluženja Ruske pravoslavne crkve.

Godine 2006. završava Duhovnu akademiju, odbranivši diplomski rad: „Isihazam u srpskom monaštvu u 13. i 14. veka.“. U toku studija, kao najboljem inostranom studentu, dodeljena mu je posebna stipendija iz Fonda patrijarha Alekseja Prvog.

Godine 2008. blagoslovom Episkopa Vasilija i Svetog Sinoda biva upućen na postdiplomske studije na Bogoslovski fakultet u Atinu, u kojoj je boravio do 2013. godine, naročito se interesujući pitanjima iz oblasti liturgike. Po  blagoslovu episkopa zapadnoevropskog Luke i po ukazanoj potrebi, iz Atine prelazi u Pariz. Opsluživao je parohije u Lionu i Dižonu, kao i parohiju svetog Save u Parizu. 27. januara 2015. godine u Katedralnom hramu svetog Savi odlikovan je činom protosinđela, a 30. oktobra 2016. godine u crkve Svete Paraskeve u pariskom predgrađu Bondi rukoproizveden je u čin arhimandrita.

Govori ruski, grčki i francuski jezik. Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasedanju 29. maja 2021. godine izabrao za vikarnog episkopa hvostanskog. Rukopoložen je za episkopa 12. septembra 2021. u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Episkop Jerotej

Novoizabrani episkop šabački Jerotej rođen je 15. avgusta 1971. u Sremskoj Mitrovici. Osnovnu školu završio je Mačvanskoj Mitrovici, a gimnaziju u Sremskoj Mitrovici. Po završetku gimnazije, 1990. godine, Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Završio je Višu Elektrotehničku školu u Beogradu 1997. godine. Nakon odsluženja vojnog roka, pristupio je 1998. godine bratstvu Manastira Kovilj.

Naredne 1999. godine, kao poslušnik Manastira Svetih arhangela (Prizren), upisao se na Bogoslovski fakultet Srpske Pravoslavne Crkve. Za vrijeme studija  primio je monaški postrig, 21. novembara 2003. godine, od strane Preosvećenog Episkopa bačkog g. Irineja Bulovića, dobivši monaško ime Jerotej. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve 2009. godine.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasedanju 29. maja 2021. godine izabrao za vikarnog episkopa topličkog. Hirotonisan je u nedelju 4. jula 2021. u Hramu Svetog Save u Beogradu.

(Aleksandar Stojanović)

Oznake: sabor SPC, SPC