Region 15.05.2021.

SABOR SPC POČINJE 24. MAJA: Biraju se mitropoliti zagrebačko-ljubljanski i crnogorsko-primorski

ČITANJE: 1 minuta

Redovno zasjedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/ počeće 24. maja služenjem svete arhijerejske liturgije u Hramu Svetog Save na Vračaru u Beogradu, dok je ustoličenje Njegove svetosti patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji odgođeno zbog epidemioloških mjera.

Ovu odluku je odnio Sveti arhijerejski Sinod SPC, pod predsjedništvom patrijarha Porfirija, saopšteno je iz SPC.

Zasjedanje Sabora SPC počeće na praznik Svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija, a liturgiju će služiti patrijarh Porfirije uz sasluženje arhijereja.

Ranije predviđeni svečani čin ustoličenja poglavara SPC u Stavropigijalnom manastiru u Pećkoj patrijaršiji, drevnom sjedištu SPC, odgođen je do daljeg, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi u južnoj srpskoj pokrajini.

Na sjednici Sabora Srpske pravoslavne crkve 18. februara mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, nakon što se blaženopočivši patrijarh Irinej upokojio 20. novembra prošle godine od posljedica virusa korona.

Na predstojećem Arhijerejskom saboru SPC, episkopi će, između ostalog, birati arhijereje valjevske eparhije i mitropolija zagrebačko-ljubljanske i crnogorsko-primorske.

(Srna/SB)

Oznake: sabor SPC