Vijesti 09.11.2015.

Sabrata: Potraga za otetim Srbima

ČITANJE: 1 minuta
otmica srba
Sve bezbjednosne službe u Sabrati maksimalno su angažovane poslije otimice državljana Srbije, kaže zvaničnik vojnog savjeta u tom gradu na sjeverozapadu Libije.

– Svuda su postavljeni kontrolni puktovi i tražimo ih- rekao je agenciji AFP neimenovani načelnik vojnog savjeta, koji vjeruje da je dvoje otetih službenika ambasade Srbije još u Sabrati.

O otmici su obavješteni i susjedni gradovi i oblasti i od njih je zatraženo da takođe postave kontrolne punktove, naveo je taj zvaničnik.

Vojni savjet Sabrate je zadužen za bezbjednost te oblasti i lojalan je alijansi koja kontroliše Tripoli, navela je francuska agencija.

Nešto ranije, član gradskog savjeta Sabrate Abdulgasim Krair je rekao da će učiniti sve što je moguće da bi se pronašli otmičari i spasili zaposleni u ambasadi.

Sabrata se nalazi na sjeverozapadu Libije, na oko 60 kilometara od Tripolija.

Na mjestu kidnapovanja, nedavno je bilo nekoliko otmica. Riječ je o glavnom putu koji vodi ka Tunisu i u toj oblasti u blizini Sredozemnog mora su aktivni krijumčari i lokalne milicije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da su oteti vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, ističući da čini sve da obezbijedi više informacija i siguran povratak naših državljana.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje pozitivan rasplet događaja u vezi sa otmicom dva srpska državljana u Libiji.

Vučić je rekao sinoć za RTS da je sa libijskim zvaničnicima već razgovarao o otmici službenika Ambasade Srbije.

On kaže da u narednih 48 časova očekuje pozitivan rasplet događaja.

Agencija Frans-pres prenosi da u ovom libijskom gradu djeluje ekstremistička grupa “Fažr Libija”, koja je prošle godine osvojila Tripoli.

(Agencije)