Svijet 16.09.2021.

SAD, Britanija i Australija stvorile pakt protiv Kine, Francuzi ljuti zbog propalog posla

ČITANJE: 2 minute

Francuska i SAD imali su kontakte na visokoj razini prije najave novog saveza između Washingtona, Canberre i Londona zbog kojeg će Australija nabaviti podmornice na nuklearni pogon iz SAD-a, a ne iz Francuske, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik Bijele kuće, dok Francuska te kontakte demantira.

U četvrtak, na dan kada je EU predstavila svoju strategiju za indopacifičku regiju, objavljeno je da su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija u srijedu sklopile indopacifički trostrani sigurnosni savez, što je izazvalo nezadovoljstvo Francuske.

Prva posljedica toga saveza jest otkazivanje ugovora koji je Australija sklopila s Francuskom, vrijednog 40 milijardi dolara, o izgradnji podmornica na konvencionalni pogon.

“Visoki dužnosnici američke administracije su bili u kontaktu s francuskim kolegama kako bi razgovarali o +AUKUS-u+ (ime novog partnerstva) i prije objave”, naglasio je dužnosnik Bijele kuće.

Ogromna narudžba podmornica

Taj projekt poništava ogromnu australsku narudžbu podmornica od Francuske, koja je izrazila oštre reakcije prema Canberri, optuženoj da je prekršila danu riječ, kao i protiv američkog predsjednika Joea Bidena.

Francuska je demantirala u četvrtak da ju je SAD upozorio o novom savezu zbog kojeg će se Australija orijentirati na američke podmornice s nuklearnom tehnologijom.

“Nismo bili informirani o tom projektu prije nego što su se prve informacije pojavile u američkom i australskom tisku, nekoliko sati prije službene objave američkog predsjednika Joea Bidena”, rekao je glasnogovornik francuskog veleposlanstva u Washingtonu Pascal Confavreux.

“Ova jednostrana i nepredviđena odluka nalikuje postupcima bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Zabili ste nam nož u leđa”, rekao je ogorčeno francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian na radiju France Info.

Francuskoj tako izmiče ugovor vrijedan oko 56 milijardi eura za isporuku Australiji 12 podmornica na konvencionalni pogon.

Neimenovani dužnosnik Bijele kuće rekao je da Washington blisko surađuje s Francuskom u vezi sa zajedničkim prioritetima u indopacifičkoj zoni i tako će i nastaviti.

“Naša administracija se koncentrirala na oživljavanje saveza i partnerstva kako bi podržala međunarodni poredak koji se temelji na poštovanju zajedničkih pravila. To znači i jačanje naših dugogodišnjih veza, uključujući i onih sa saveznicima iz NATO-a i Europske unije, i rad na novim”, dodao je.

(SB)

Oznake: Kina, pakt