Svijet 22.12.2022.

SAD čeka najhladniji Božić u 40 godina: “Ovo se događa jednom u generaciji”

ČITANJE: 3 minute

Prognostičari vjeruju da bi zimska oluja koja je ove sedmice pogodila SAD mogla u dijelove zemlje donijeti najhladniji Božić u četiri desetljeća. Zahlađenje koje se događa “jednom u generaciji”, koje je počelo na pacifičkom sjeverozapadu u utorak, prije nego što se proširilo i na istok, postaće “ciklonalna bomba” do petka.

Više od 90 miliona ljudi u 37 saveznih država je pozvano na oprez zbog najavljenih vremenskih neprilika. Otprilike 80% građana osjetiće temperature ispod nule, pa čak i stanovnici Teksasa. Weather Channel je zimskoj oluji dao ime “Elliott”, a prognostičari smatraju da će oluja donijeti najhladniji Božić na Srednjem zapadu od kasnih osamdesetih. Predviđa se da će čak i Florida imati najhladniji Božić u 30 godina.

“Ovo se događa jednom u generaciji”

Nacionalna meteorološka služba (NWS) saopštila je da su do kraja ove sedmice u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 i -56 Celzijusovih stepeni. “Hladan vjetar ove jačine može uzrokovati promrzline za manje od pet minuta ako se ne preduzmu mjere opreza, a uz hipotermiju moguća je i smrt nakon dugotrajnog izlaganja hladnoći”, kažu iz NWS-a.

Napominju da do ovakvog zimskog meteorološkog događaja dolazi jednom u generaciji, posebno s obzirom na to da će se posljedice oluje osjetiti i na području Velikih jezera, gdje se očekuje da će njen uticaj dosegnuti ekvivalent uragana treće kategorije. Zbog toga su guverneri Kentakijai Sjeverne Karoline proglasili vanredno stanje.

Strahuje se da će snježni uvjeti i zaleđene ceste tokom vikenda uzrokovati saobraćajni haos. “Imali smo sjajnu sedmicu za Dan zahvalnosti uz minimalne smetnje. Nažalost, do Božića neće biti tako”, rekao je američki ministar saobraćaja Pete Buttigieg. Veliki broj letova iz Denvera i Čikaga je već otkazan, piše BBC.

Predviđa se da će se Denver suočiti s najvećim udarom hladnoće u četvrtak ujutro, kada temperature padnu na -26 stepeni. Arena Denver Coliseum će biti korištena kao centar za zagrijavanje. Stanovnici Čikaga su takođe upozoreni da se pripreme za obilne snježne padavine koje bi trebalo da počnu danas, praćene naletima vjetra jačim od 80 km/h.

Kako se oluja bude razvijala, meteorolozi predviđaju da će se pretvoriti u “ciklonalnu bombu”, što je izraz za oluju koja se brzo pojačava, s padom središnjeg pritiska vazduha. Ciklonalne bombe najčešće su na istočnoj obali SAD i Kanade, gdje su optimalni uslovi za njen razvoj zbog hladnog kopna i tople Golfske struje.

(Agencije)

Oznake: nevrijeme, Oluja, SAD, zima