Svijet 28.01.2023.

SAD i Francuska ne odbacuju mogućnost slanja borbenih aviona Ukrajini

ČITANJE: 2 minute

​Sjedinjene Države i Francuska ne isključuju mogućnost isporuka borbenih aviona Ukrajini. Na pitanje da li Vašington razmatra tu opciju, Džon Fajner, zamjenik savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost, rekao je za MSNBC da nijedan sistem naoružanja nije isključen.

Podrška će, kaže, biti prilagođena onome što je Ukrajini potrebno i “o tome ćemo veoma pažljivo razgovarati”, rekao je Fajner.

Prema izvještajima britanskih medija, predsjednik Odbora za odbranu francuske Narodne skupštine Tomas Gasiju dao je sličnu izjavu u Londonu: “Moramo da ispitamo zahtjeve od slučaja do slučaja i pritom da sva vrata ostavimo otvorenim.”

Podrška iz Poljske

Poljska vlada saopštava da će podržati NATO ako odluči da isporuči borbene avione Ukrajini. “Mislim da mi, NATO, moramo da budemo hrabriji”, rekao je premijer Mateuš Moravjecki u izjavi za francusku televiziju LCI. Ali, kako je naglasio, to može biti samo odluka NATO u cjelini. S druge strane, njemački kancelar Olaf Šolc isključio je mogućnost isporuke borbenih aviona, prenosi DW.

Prethodno je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio da su njegovoj zemlji potrebne dalje isporuke oružja, pored sada obećanih borbenih tenkova. “Ruska agresija se može zaustaviti samo adekvatnim oružjem”, rekao je Zelenski u svom redovnom večernjem video-obraćanju.

Potrebni su između ostalog, kako kaže, i borbeni avioni. “Teroristička država drugačije ne razumije”, rekao je Zelenski.

I Kanada isporučuje tenkove

Zelenski se u svom govoru zahvalio Kanadi koja je nešto prije toga najavila da će u narednim nedjeljama takođe isporučiti četiri tenka Leopard. Kanadska ministarka odbrane Anita Anand rekla je da njena vlada razmatra mogućnost da kasnije pošalje još tenkova.

Pored toga, kanadski vojnici trebalo bi da pomognu svojim ukrajinskim kolegama u obuci za korišćenje tenkova.

U međuvremenu, prvi ukrajinski vojnici stigli su u Njemačku gdje će se obučavati za korišćenje borbenih vozila pješadije Marder. Pored Leoparda, Njemačka Ukrajini isporučuje i 40 tih oklopnih vozila.

(A.M.)