Vijesti 06.09.2015.

“SAD i NATO krivi za izbjegličku krizu”

ČITANJE: 1 minuta
migranti ilustracija

Lider krajnje desničarske austrijske Slobodarske partije Hajnc-Kristijan Štrahe optužio je SAD i NATO za izazivanje izbjegličke krize koja je preplavila Evropu.

“SAD i NATO su uništili Irak i Libiju njihovom vojnom intervencijom, bombama i projektilima, pružali su finansijsku, logističku i vojnu podršku opoziciji protiv sirijskog predsjednika Bašara Asada, i tako omogućili da se u regionu desi uništenje, haos, patnja i radikalni islamizam”, naveo je Štrahe na svom Fejsbuk nalogu.

Štrahe, koji se kandidovao za gradonačelnika Beča na izborima sljedećeg mjeseca, ironično je prokomentarisao, kako je naveo, prijedlog američkog predsjednika Baraka Obame da je Evropa prvenstveno odgovorna za rješavanje priliva izbjeglica sa Bliskog istoka, Afrike i Azije.

“SAD decenijama izazivaju požare na Bliskom istoku, a potom bestidno tvrde da odgovornost za poplavu izbjeglica leži na Evropi. To je u pravom smislu riječi geostrateška destabilizacija”, naveo je on, prenio je Rojters.

U odvojenom intervjuu za ORF, Štrahe je pozvao na podizanje ograde, duž koje bi patrolirala vojska, duž prirodne austrijske istočne granice sa Mađarskom, kao i da se više puštaju izbjeglice koji su hrišćani i Jevreji, u odnosu na muslimane.

“Ne želimo islamizaciju Evrope. Ne želimo da naša hrišćansko-zapadna kultura nestane”, dodao je on.

(Agencije)