Svijet 11.12.2022.

Kirbi: SAD ne podstiču Ukrajinu da sprovodi operacije unutar ruske teritorije

ČITANJE: 1 minuta

Mi, naravno, ne podstičemo niti pomažemo ukrajinske operacije unutar Rusije. Pokušavamo da osiguramo da (ukrajinska strana) može da štiti svoju teritoriju, povrati svoju zemlju, između ostalog i onu izgubljenu tokom oružanog sukoba – rekao je koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi u intervjuu za “Ej-Bi-Si”.

On je dodao da eskalacija vojnog sukoba u Ukrajini ne odgovara američkim interesima.

– Od samog početka smo govorili o monitoringu i uzimali u obzir rizike od eskalacije vojnih dejstava, jer je to loše ne samo za ukrajinsko stanovništvo, već i za naše interese – istakao je Kirbi, prenosi Srpskainfo.

Podržala većina, Izrael bio protiv: Usvojena rezolucija kojom se osuđuje američki ekonomski embargo protiv Kube
Zabrinuti zbog partnerstva Irana i Rusije: Amerika šalje Ukrajini vojnu pomoć
Opet masovna pucnjava u Americi: U Filadelfiji ranjeno najmanje 9 osoba
On je dodao da eskalacija sukoba takođe ne odgovara ni interesima stanovništva Rusije.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Ukrajina je 5. decembra izvršila napad na ruske vojne aerodrome “Djagilevo” u Rjazanjskoj oblasti i “Engels” u Saratovskoj oblasti bespilotnim letjelicama sovjetske proizvodnje.

Ruska PVO presrela je ove dronove koji su leteli na maloj visini. Prema navodima Ministarstva, prilikom pada i eksplozije fragmenata dronova na aerodromima neznatno su oštećeni trupovi dva aviona. U napadu su poginula trojica ruskih vojnika na aerodromu, a još četiri ranjena su hospitalizovana, prenosi b92.

(Z.M)