Svijet 21.01.2023.

SAD ODBILE UKRAJINU “Sačekajte naoružanje i obuku za kontraofanzivu”

ČITANJE: 1 minuta

Visoki zvaničnici SAD savjetovali su Ukrajini da odustane od pokretanja velike ofanzive protiv ruskih snaga dok se ne završi nova isporuka modernog američkog oružja i obuka za njegovo korišćenje, saopštio je izvor iz administracije predsjednika Džozefa Bajdena.

Visoki zvaničnik je u razgovoru sa malom grupom novinara pod uslovom anonimnosti, saopštio da se SAD čvrsto drže svoje odluke da u ovom trenutku Ukrajini ne isporučuju tenkove “abrams”, istovremeno kada se u Njemačkoj vodi polemika oko slanja Kijevu tenkova “leopard”, prenosi Rojters.

Zvaničnik je rekao da SAD u ovom trenutku ne planiraju da pošalju ove tenkove u Ukrajinu jer su skupi i teški za održavanje, a njemački ministar odbrane Boris Pistorijus negirao je u petak da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova leopard u Ukrajinu, i naglasio da je vlada spremna da brzo preduzme korake i da ih pošalje ako postoji konsenzus među saveznicima.

Nedavni pregovori Vašingtona sa Kijevom o mogućoj kontraofanzivi bili su u kontekstu obezbjeđivanja da Ukrajinci prvo posvete dovoljno vremena obuci za najnovije oružje koje obezbjeđuju SAD, naveo je ovaj zvaničnik.

Američka administracija vjeruje da bi takva ofanziva bila uspješnija ako bi Kijev iskoristio obuku i značajnu dopunu novog naoružanja, nakon što su u četvrtak SAD saopštile da će poslati stotine oklopnih vozila u Ukrajinu za borbenu upotrebu. Bajden, koji je ove nedjelje odobrio novi paket oružja za Ukrajini vrijedan 2,5 milijardi dolara, rekao je novinarima u Bijeloj kući da će Kijev “dobiti svu potrebnu pomoć” u odgovoru na pitanje da li podržava namjeru Poljske da pošalje njemačke tenkove u Ukrajinu uz potrebnu saglasnost Berlina.

Oznake: SAD, Ukrajina