Svijet 04.12.2022.

SAD: Ruske snage u Ukrajini troše municiju brže nego što proizvode

ČITANJE: 1 minuta

Direktorka američke nacionalne obavještajne službe Ejvril Hejns tvrdi da ruske snage u Ukrajini troše brže municiju nego što namjenska industrija zemlje može da je proizvede.

Rusija troši municiju prilično brzo, što je navelo Moskvu da traži pomoć od drugih zemalja, uključujući Sjevernu Koreju – rekla je Hejns za NBC.

Kako je kazala, Sjedinjene Američke Države su “vidjele neke pomake” u snabdjevanju municijom iz Sjeverne Koreje, “ali to u ovoj fazi nije velika količina”.

Hejns je rekla da je Iran isporučio Rusiji bespilotne letjelice i da Moskva traži druge vrste precizne municije od Teherana, što bi bilo “veoma zabrinjavajuće u smislu njihovog kapaciteta”, prenosi Srpskainfo.

Prema njenim riječima, nadolazeći nedostatak municije je samo jedan od brojnih izazova sa kojima se suočava ruska vojska i navela i probleme sa moralom i logistikom.

Ona je ukazala da se čini da se tempo rata u Ukrajini usporava sa početkom zime i da će obe vojske pokušati da se resetuju i pregrupišu za dodatne borbe na proljeće.

Govoreći o efektima ruskih napada na energetska postrojenja Ukrajine i drugu civilnu infrastrukturu, Hejns je rekla da je cilj Moskve da poljulja volju Ukrajinaca da se odupru.

Izrazila je mišljenje da Rusija pokušava da utiče na sposobnost Ukrajine da vodi rat i dodala da ekonomija Kijeva snosi teške posljedice.

Navela je da se većina borbi trenutno vodi u istočnoj Ukrajini, oko grada Bahmuta i uopšte u regionu Donjecka, kao i da je tempo borbi usporen nakon povlačenja Rusije iz oblasti Herson prošlog mjeseca.

(Z.M)

Oznake: rat u Ukrajini