Vijesti 21.12.2022.

SAD za pet godina dale NVO i medijima u BiH 80 miliona dolara za “borbu protiv ruskog uticaja”

ČITANJE: 1 minuta

Stotine miliona dolara slilo se u kase brojnih nevladinih udruženja u BiH, ali i medija i drugih organizacija, u svrhu promocije demokratskog društva i sličnih ciljeva. U posljednjih pet godina u borbi protiv ruskog uticaja u BiH trebalo je pomoći čak 80 miliona američkih dolara.

To pokazuje izvještaj Fonda za borbu protiv ruskog uticaja, koji je objavila Kancelarija Generalnog inspektorata Stejt departmenta.

Washington je tako finansirao organizacije civilnog društva u borbi za vladavinu prava, medije, sajber sigurnost i druge programe koji jačaju demokratske procese i institucije kako bi se suprotstavili ruskom uticaju.

“Od fiskalne 2017. do fiskalne 2022. godine, Kongres je izdvojio 1,5 milijardi dolara u četiri fonda strane pomoći”, navodi se u izvještaju Fonda za borbu protiv ruskog uticaja (CRIF).

Svrha CRIF-a je da “pruži pomoć SAD zemljama koje su potencijalno pod uticajem Ruske Federacije koje nemaju ekonomske kapacitete da efikasno odgovore”.

Amerika na taj način finansijski pomaže NATO alijansu, članice Evropske unije, ali i zemlje koje teže da postanu članice NATO-a i EU, poput Bosne i Hercegovine, Albanije, Gruzije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Srbije i Ukrajine.

U izvještaju, u dijelu koji se tiče BiH, navodi se da su tokom fiskalne 2021. godine mediji i programi civilnog društva u BiH „pojačali otpor dezinformacijama, podržano je istraživačko novinarstvo usmjereno na korupciju, sposobnost organizacija civilnog društva ( NVO) da se bore protiv korupcije i promovišu obrazovne inicijative kako bi se suprotstavile ruskim naporima dezinformacija kako bi se podstaklo nepovjerenje među etno-religijskim grupama”, prenosi Klix.

(SB)