Vijesti 06.08.2016.

“SAD žale što hrvatske snage nisu pustili na Banjaluku”

ČITANJE: 2 minute

Bivši ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović tvrdi da je više puta čuo od Amerikanaca da im je žao što hrvatskim snagama nisu dozvolili da uđu u Banjaluku.

Komandant Operativne grupe Sinj za vrijeme hrvatske akcije “Oluja” u opširnom autorskom tekstu za zagrebački “Večernji list” tvrdi da su hrvatske vojnike “držali na lancu kao bijesne pse, spremne na puštanje u slučaju da Beograd ne bude htio da sjedne za sto i počne da razgovara o miru”.

“Danas su svi svijesni da su pogriješili i da ovakva BiH nema perspektivu. Dejtonskim sporazumom dobili smo trenutni mir, ali nismo osigurali budućnost Bosne i Hercegovine”, piše on.

Kotromanović tvrdi da “nijedan metak iz SAD” hrvatska vojska nije primila kao pomoć u operaciji “Maestral” u kojoj su, po njegovim riječima, “na širokom frontu od Drvara do Kupresa i u teškim uslovima, poražene najbolje Mladićeve snage koje je imao na raspolaganju”.

Govoreći o operaciji “Južni potez”, za koju tvrdi da nisu znali da je to “posljednja operacija hrvatske vojske u BiH” i da su “to posljednji ispaljeni meci”, Kotromanović piše da je dolaskom hrvatske vojske pred Banjaluku “Republika Srpska vojnički i politički kapitulirala”.

“Zauzeli smo sve hidroelektrane na jezeru Bočac i na nekoliko sati prekinuli dovod električne energije kao poruku da Vojska Republike Srpske položi oružje…pravi je šok nastao kad smo morali da napustimo položaje koje smo krvavo osvojili. Osjećali smo se kao psi rata. Iskorišćeni, polako shvatajući šta je politika. Nije bilo lako objasniti vojnicima zašto napuštamo položaje i povlačimo se. Nismo razumijeli, a iskreno, nisam ni ja shvatao politicke razloge za taj potez. Mislili smo da je ono što smo osvojili – naše”, tvrdi Kotromanović.

On piše da su “mnogi oficiri bili bijesni”.

“Sjećam se svog načelnika protivvazdušne odbrane, koji je, kad sam pokušao da objasnim da se povlačimo, komentarisao: ‘Politika je k.rva’. Slomili smo Republiku Srpsku, a onda je ona preko Dejtona ponovno ‘vaskrsla’. Svi su se pitali zašto napuštamo položaje, pa Banjaluka je prazna. Ja sam mrzio taj trenutak uzmicanja iako su svi vrištali – mir, mir, mir!”, tvrdi Kotromanović i dodaje da sada “zna nešto više” o tome “zašto politika nije dopustila” hrvatskoj vojsci da uđe u Banjaluku.

(Tanjug)