Svijet 20.05.2022.

“Sada smo mi meta”: Ruski gradovi suočeni s do juče nezamislivim scenarijem

ČITANJE: 2 minute

Zvukovi rata odjekuju sve jače i Belgorodom, ruskim gradom koji je od ukrajinske granice udaljen svega 40-ak kilometara.

“U nedjelju su nas ponovno probudile eksplozije. Nikad ne znate ko puca, mi ili oni”, kazao je za Guardian Vladimir, trgovac iz Belgoroda.

Lokalno stanovništvo svjedočilo je početkom godine gomilanju ruskih vojnih snaga nedaleko od njihovih domova.

“Kada je konflikt počeo, čuli smo kako rakete lete prema Ukrajini. Međutim, sada i nas gađaju. Zvuk je drugačiji”, dodaje Vladimir.

Kako se invazija odužila jer Rusija nije uspjela brzom akcijom osvojiti Kijev, zvaničnici iz Belgoroda i drugih ruskih gradova nadomak granice s Ukrajinom prijavljuju sve češće da su njihovi gradovi mete ukrajinskih napada.

Ukrajina nije otvoreno preuzela odgovornost za napad na ruske gradove, ali je poručila da se radi o “karmi” i osveti.

Navodni ukrajinski protunapadi, koji su počeli 1. aprila raketiranjem skladišta nafte u Belgorodu, označili su jačanje ranije nezamislive opasnosti da će na vlastitom teritoriju okusiti dio štete koju nanose Ukrajini.

“Mnogo razgovaramo o tome što se događa. Atmosfera u gradu je napeta. Život se nastavlja, ali nekad to ne možemo ignorisati, kao kad nam je grad bio obavijen gustim dimom”, rekla je za Guardian Ana, učiteljica u Belgorodu.

Zvaničnici ovog grada samo ove sedmice zabilježili su tri napada. Guverner Vjačeslav Gladkov prošle sedmice je utvrdio da je u napadu na manji grad u ovoj oblasti ubijen jedan ruski civil.

Ukrajinske su snage tokom prošle sedmice ponovno zauzele sela oko Harkiva koja su ranije tokom rata pala pod kontrolu Rusije. Ruski vojnici koji su bili u njima potisnuti su do ukrajinsko-ruske granice nedaleko od Belgoroda. Harkiv je zbog toga nakratko odahnuo.

I dok se vojni stručnjaci slažu da Ukrajina neće snažnije i organiziranije krenuti u napad na ruski teritorij, Belgorod i drugi dijelovi Rusije ne spavaju mirno.

Belgorod je podigao stepen pripravnosti na drugi nivo, a na ulicama se povećao broj policije.

Pojavili su se i izvještaji o dva požara u pogonima ministarstva odbrane Ruske Federacije u Belgorodu te oštećenjima koja je pretrpio važan ruski željeznički most, što je dovelo do nagađanja da na teritoriju Rusije djeluju ukrajinski saboteri. Ruski zvaničnici nisu komentarisali ove incidente te nije jasno kako su izbili požari.

(E.M)