Vijesti 16.10.2016.

Saga o izboru rektora završiće na sudu, Popović najavio tužbe

ČITANJE: 1 minuta

Saga o izboru rektora nastaviće se na sudu. Vitomir Popović pokrenuće postupak zbog rješenja Inspektorata RS, koji je potvrdio da je izbor rektora bio zakonit.

Za ATV poručuje da je Univerzitet žalbu poslao na pogrešnu adresu i da Inspektorat u tom slučaju nije nadležan, već Ministarstvo prosvjete i kulture. Tvrdi da je njegova žalba na izbor rektora, Milana Mataruge, itekako osnovana, ali da je osporena zahvaljujući političkim pritiscima.

“Da su pojedini predstavnici Vlade RS, njihova imena ćemo objaviti u javnosti u najskorije vrijeme, vršili žestok pritisak i na Ministarstvo koje je odbilo da se povinuje onom što je traženo od predstavnika Vlade. I da je onda nakon toga izvršen pritisak na Inspektorat da on u granicama ovlašćenja, a ovde on nema ta ovlašćenja, poništi to rješenje”, rekao je bivši dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović.

U Inspektoratu kažu da od početka nisu imaliovlašćenje da odlučuju o smjeni rektora, već samo da ispitaju navode iz Popovićeve žalbe.

“Inspekcijska kontrola izvršena je na osnovu pisane predstavke koja se primarno odnosila na način rada samog Senata Univerziteta, odnosno prava učešća predstavnika Visoke škole unutrašnjih poslova u radu Senata”, rekla portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Rektor banjalučkog Univerziteta, Milan Mataruga, vratio se sa službenog puta iz Kine, ali se na pozive ATV-a nije javljao. Iz Univerziteta poručuju da će, kao i Popović, tražiti preispitivanje rada prosvjetnog inspektora, jer je, kažu, ugrozio njihov rad. Popović kaže da je tek počeo da se obračunava sa Univerzitetom i Matarugom i da će tek da se vidi ko će se kome izvinjavati.

(ATV)