Magazin 24.11.2020.

“ŠAHOVSKO ČUDO” Ova serija je izazvala oduševljenje javnosti (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Novi Netfliksov hit, mini serija “The Queen's Gambit” izazvala je odusevljenje javnosti. Od kada se pojavila ljudi ne prestaju da pričaju o njoj.

Upravo zato ni najmanje ne iznenađuje Netfliksova objava da je “šahovsko čudo” najpopularnija mini-serija ikad na toj platformi.

Serija je emitovana u svim državama, uključujući Rusiju, Hong Kong, Francusku, Tajvan i Australiju, a na listi najgledanijih završila je u čak 92 zemlje (na prvom je mestu u 63).

U isto vrijeme, mnogi ovim brojkama pristupaju s rezervom jer Netfliks ih je sam objavio, a ne postoji način da se njihove statistike nezavisno provjere.

Velika gledanost nije jedini rezultat popularnosti. Gugl pokazuje da je potražnja za “kako igrati šah” porasla za 250 odsto, a roman prema kojoj je serija nastala našao se na listi bestselera 37 godina nakon izlaska.

Inače, serija je snimljena po romanu Valtera Trevisa, i pripovijeda priču o vrtoglavom usponu “čuda od djeteta”, šahitskinje Elizabet Harmon, u sam vrh ove igre “rezervisane”, prije svega, za muškarce.

Lik Bet Harmon, inače, djelimično je inspirisan Bobijem Fišerom, američkim čudom od djeteta koji je postao svjetski prvak 1972. godine u “meču veka” sa sovjetskim šahistom Borisom Spaskim održanim usred Hladnog rata, piše B92.

(A.M/Banjaluka.net)