Vijesti 11.10.2019.

Sahranjen general Manojlo Milovanović, prethodno održan komemorativni skup

ČITANJE: 4 minute

General Vojske Republike Srpske /VRS/ Manojlo Milovanović sahranjen je danas, uz najviše vojne počasti na banjalučkom groblju Rebrovac u prisustvu porodice, rodbine, saboraca, velikog broja građana, te velikog broja poštovalaca lika i djela legendarnog komandanta VRS.

Penzionisani general VRS Petar Škrbić rekao je da je general Milovanović svojim djelom i životom ostavio neizbrisiv trag u porodičnoj i društvenoj istoriji, a prije svega u istoriji VRS.

“General Milovanović je u VRS obavljao značajnu dužnost načelnika Štaba i ujedno zamjenika komandanta Glavnog štaba slavne VRS. To je bilo drugo mjesto po položaju u cijeloj VRS”, istakao je Škrbić, opraštajući se od generala Milovanovića.

Škrbić je naglasio da je general Milovanović u potpunosti opravdao svoju vojničku dužnost, naročito svojim aktivnostima i borbenim angažovanjem u nametnutom ratu srpskom narodu od 1992-1995.godine.

Sahrani generala Milovanovića prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića.

Komemoracija

U Banskom dvoru u Banjaluci prethodno je održan komemorativni skup povodom smrti generala Milovanovića kojem su prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na komemoraciji u Banjaluci povodom smrti general-pukovnika Vojske Republike Srpske /VRS/ Manojla Milovanovića da je general Milovanović bio najvažniji ministar u Vladi Republike Srpske 1998. godine, ali i da je cijeli život ostao aktivan u borbi za Republiku Srpsku.

“Za generala Milovanovića bilo je dovoljno da kažete general, to je ono što je obilježilo njegov status. On se nikada nije deklarisao u nekakvom političkom smislu, njegova jedina partija je bila Republika Srpska”, rekao je Dodik u obraćanju na komemorativnom skupu.

On je podsjetio da je sa generalom Milovanovićem provodio jedno intenzivno i teško vrijeme daleke 1998. godine kada je Republika Srpska bila u potpunoj konfuziji, rasparčana i podijeljena na tromeđi između Dervente i Prnjavora i kada je prijetila opasnost da Srpska nestane, a ne da opstane.

 

“Tada sam dobio mandat da sastavim Vladu Republike Srpske i predložio sam generala Milovanovića za ministra odbrane Republike Srpske. On je pristao da bude ministar jer smo u tom ključnom trenutku trebali da objedinimo Republiku Srpsku”, istakao je Dodik.

On je rekao da je težak trenutak za Republiku Srpsku bilo NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

“Radili smo ono što smo mogli. General Milovanović bio je tada spreman da žrtvuje svoj status da pomogne Srbiji, ali to nije značilo da je to trebalo da se desi. Trebalo je da pomognemo Srbiji, a da opstanemo”, napomenuo je Dodik.

On je dodao da mu je general Milovanović govorio da mu je ostalo žao što vojnički nije riješio Bihać, ali da je kao general morao da poštuje političke odluke.

Dodik je naglasio da je general Milovanović kao član Senata Republike Srpske dao veliki doprinos razmatranju najtežih pitanja koja su konstantno na dnevnom redu onoga što jeste i što treba da bude Republika Srpska.

 

Penzionisani general VRS Milan Torbica rekao je da je general Milovanović velikan srpskog naroda i vojskovođa koji se može uporediti sa velikim srpskim vojskovođama i vojvodama iz Prvog svjetskog rata.

“General Milovanović je najdirektnije učestvovao u stvaranju, odbrani i čuvanju Republike Srpske, te u njenoj poslijeratnoj izgradnji”, istakao je Torbica na komemorativnom skupu.

On je naglasio da general Milovanović ništa nije prepuštao slučaju, te da je bio uporan, detaljan i temeljan u svom poslu i na svakom zadatku.

Komemoraciji su, osim porodice generala Milovanovića, prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, direktor Republičkog sekretarijata za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Komemorativnom skupu prisustvovali su i Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, komanda Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predsjednik BORS-a Milomir Savčić, generali, oficiri, ratni saborci generfala Milovanovića, te gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović preminuo je u srijedu, 9. oktobra, u Banjaluci u 76. godini, a brojni zvaničnici Republike Srpske ocijenili su da je otišao čovjek koji je dao veliki doprinos u najtežim trenucima odbrane Srpske.

U JNA je odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnom zvijezdom, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Ordenom rada sa zlatnim vijencem.

U Vojsci Republike Srpske odlikovan je Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.

Penzionisan je 22. decembra 2000. godine.

(Srna, foto: Srpskainfo)