Region 01.11.2020.

SAHRANJEN MITROPOLIT AMFILOHIJE: Kako su se Crna Gora i srpski narod oprostili od “Đeda” (FOTO/VIDEO)

ČITANJE: 8 minuta

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjenje danas prema sopstvenoj želji u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

Kovčeg sa telom mitropolita jutros je izložen u Sabornom hramu gde su vernici dolazili u velikom broju da mu odaju poslednju poštu, prenosi Nedeljnik.

Liturgija je počela u devet časova, a služio je patrijarh srpski Irinej.

U nastavku liturgije služeno je opelo, nakon čega će telo mitropolita Amfilohija biti položeno u grobnicu u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U Hram Hristovog Vaskrsenja došao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sa Vučićem su došli i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević. Mandić je nakon što je ušao u hram, ubrzo izašao, javile su Vijesti.

U Hram je došao i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik.

U Hram Hristovog Vaskrsenja oko 9 časova stigli su mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, kao i predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Prisutna je, pored ostalih, bila o visoka ruska delegacija u ime patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, kao i predstavnici svih verskih zajednica koje deluju na teritoriji Crne Gore.

U toku liturgije obratio se besedom episkop bački Irinej, a nakon što je služeno opelo govor je održao i patrijarh srpski Irinej. A za njim na “spisku” govornika su bili i akademik Matija Bećković, mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kao i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

PATRIJARH IRINEJ: Kako je Amfilohije obnavljao crkvu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej posle služenja liturgije i opela mitropolitu Amfilohiju ispred Sabornog hrama u Podgorici je kazao da je mitropolit tamo “gde ćemo svi jednog dana biti”.

On je poručio da je mitropolit dolaskom na dužnost dočekao narod otuđen od vjere, prazne manastire bez monaštva…

“Uz pomoć Božju je krčio korov na njivi Gospodnjoj, obnavljajući ono što je napušteno”, kazao je Irinej.

“Mitropolit Amfilohije se po ustoličenju susreo sa neslućenim problemima. Susreo se sa narodom otuđenim od vere, većina manastira je pretvorena u torove za stoku”, rekao je patrijarh.

“Za relativno kratko vreme duhovno je vaskrsavala Crna Gora i postajala primer srpskoj crkvi i srpskom narodu. Sa mitropolitom Amfilohijem na čelu imala je snagu da se odupre svih izazovima. Bio je pokretač duhovnih obnova u Crnoj Gori, njegovo ime biće zlatnim slovima upisano u istoriju. On je u vrhu srpskog bogoslovlja našega vremena, cenjen je u celom pravoslavlju. U svojstvu predstavnika naše crkve učestvovao je na mnogobrojnim susretima u celom svetu. Vest o njegovom upokojenju brzo je stigla do svih pravoslavnih crkava. Svojim upokojenjem ostavlja veliku prazninu u životu naše crkve, posebno u Crnoj Gori. Otišao je u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije Crnoj Gori i srpskom narodu”, rekao je, između ostalog patrijarh srpski Irinej.

KRIVOKAPIĆ: Pamtiću tvoje reči…

“Oprosti nam ako smo te čime uvrijedili i ne prestaj se moliti za nas”, poručio je mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić posle opela mitropolitu Amfilohiju, koje je održano u podgoričkom Sabornbom hramu.

“Današnji dan je dan svih litija u Crnj Gori koje predvodi Amfilohije”, kazao je Zdravko Krivokapić na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

On je istakao je da mu je najradosniji susret sa Amfilohijem bio 30. avgusta uoči ponoći, te da će odzvanjati reči koje mu je rekao: “Blago meni”.

“Današnji dan je litija svih dosad litija i danas je predvodi niko drugi nego naš mili mitropolit. Pogledaj još jednom na narod svoj mili mitropolite. Vakrsnuo si Crnu Goru. Svaki susret sa tobom bio je radost i učenje. Moja najveća radost bila je naš susret 30. avgusta uoči ponoći. Taj tvoj zagrljaj nosiću do potonje ure, a reči koje si izgovorio neka odzvanjaju u svačijim srcima, a rekao si ‘Blago meni’. Ovo je izuzetan gubitak za na narod, ali i za svo pravoslavlje”, rekao je Krivokapić

BEČIĆ: Pravi Moračanin…

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da se opraštamo od jednog od najvećih duhovnika i teologa ovog vremena.

“On je neko sa kim se moramo oprostiti, a sa kim se nije moguće rastati… Nadam se da ćeš biti poslednji vladika koji je branio crkvu od dela svog naroda.”

Bečić je kazao da je Amfilohije bio pravi Moračanin, oštar u izražaju, a blag u postupanju.

“Toliko uraditi a sve podariti, toliko sagraditi a sve pokloniti mogu samo veliki i besmrtni”, poručio je Bečić.

On je podsetio na telegram beogradskog muftije koji je zahvalio Amfilohiju na odbrani Bajrakli-džamije u Beogradu.

“Počivaj u našoj Podgorici, u Crnoj Gori, najlepšoj zemlji na svetu… Čuvaj nam i blagosiljaj Crnu Goru, našu majku i našu otadžbinu. Čuvaj je baš onako kako si se znao suprotstaviti kad su je pokušali omalovažiti. Živelo pomirenje. Živela Crna Gora”, zaključio je Bečić.

MATIJA BEĆKOVIĆ: Naš narod Isusa zove Risto

Pisac i akademik Matija Bećković podsetio je u govoru na sahrani mitropolita Amfilohija da se on rodio na Božić i dobio ime Risto.

“Naš narod Isusa zove Risto”, rekao je Bećković .

On je kazao da velike ljude smrt samo uvećava i uveličava.

“Danas počinje novi, večni život Amfilohija Radovića. Da ga je Bog pozvao ranije, ne bi valjalo”, rekao je Bećković.

Bećković je kazao da je mitropolit nosio izblijedjelu mantiju, a iznutra je bio “raskošno odeven”.

On je rekao da mitropolit nije bio čovek nego “svečovek”:

“Besudnu zemlju je kalemio i plemenio moleći Crnu Goru da se vrati svom obrazu”, kazao je Bećković.

On je rekao da su ovakvu sahranu imali sam kraj Aleksandar i patrijarh Pavle. Bećković je Amfilohija nazvao “Morački jasnovidac”.

Akademik Matija Bećković kasnije je nego što je planirano krenuo za Podgoricu.

Kako je naveo, nije jasan razlog kašnjenja polaska aviona koji je trebalo da poleti u 9.40 sati jutros.

“Čekam da poleti avion, nadam se da ću stići da govorim, kako je bilo i planirano, na sahrani blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Ne znam zašto čekamo, bilo je kašnjenja, ali nam ništa nije rečeno”, naveo je ranije danas Bećković.

Bećković je ispred hrama u Podgorici stigao nešto posle 12 sati.

VLADIKA JOANIKIJE: Plače Crna Gora, ima i za kime…

“Dolazak ovoliko značajnih ličnosti, ovoliko sveštenstva i monaštva sa svih strana pod ovako teškim uslovima veliki je događaj, ravan velikoj žalosti koja je snašla Crnu Goru”, rekao je vladika Joanikije, administrator Mitropolije crnogorsko-primorske i episkop budimljansko-nikšićki.

“Vaš dolazak je nama velika uteha, kad plačemo, ako plačemo zajedno, lakše nam je. A plače Crna Gora. I neka plače. Ima i za kime, ali taj plač će biti pretvoren u radost, a sve što je vezano za našeg mitropolita pretvara se u radost. Bog mu je dao, te je obnovio Crnu Goru i njene hramove, okadio svaki kamen, svako dete pomilovao, svakoga gladnoga nahranio, svakoga uvažio i sve trpio i sve milovao svojom ljubavlju. On je bio čovek Hristov i njegova teologija je teologija vaskrsenja”, rekao je vladika Joanikije.

IRINEJ, VLADIKA BAČKI: Nije slučajno da se mitropolit upokojio uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog

Episkop bački Irinej rekao je da je pored tuge zbog rastanka “naša radost veća, jer znamo da je rastanak privremen”.

On je rekao da nije slučajno nego po promislu Božjem da se mitropolit upokojio uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog i da se danas predaje zemlji u dan Hristovog vaskrsenja, jer je svaka nejelja Dan Hristovog vaskrsenja, prenose Vijesti.

Episkop je rekao da je mitropolit Amfilohije već u detinjstvu, što je tada bio izuzetak u vreme bezbožništva, kao dečak iz Morače svim srcem primio Hrista.

On je dodao da nije istina da je mitropolit preminuo od virusa, nego je 11 dana bio pobednik tog virusa, “ali njegov organizam i telesna slabost nisu izdržali to iskušenje”.

Irinej je rekao da je Amfilohijeva životna deviza bila “Sve za Hrista, a Hrista nizašta”.

On je kazao da ovako govoreći o mitropolitu ne želi da stvara kult ličnosti, niti je Amfilohije tome težio.

 

DAN ŽALOSTI U ŠEST OPŠTINA – Zbog smrti mitropolita Amfilohija dan žalosti je proglašen u šest crnogorskih opština – Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Beranama i Plužinama. Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je od odlazećih vlasti tražio da dan žalosti bude na nivou cele države.

TV PRENOS – Sahranu uživo prenosi Javni servis Crne Gore, što se nije baš dopalo Demokratskoj partiji socijalista.

EPIDEMIOLOŠKE MERE – Mitropolija crnogorsko-primorska apelovala je na sve one koji žele da odaju počast preminulom mitropolitu Amfilohiju da se pridržavaju propisanih mera zbog epidemijske situacije, da nose maske i drže fizičku distancu.

Mitropolija je obezbedila 5.000 maski koje će biti podeljene onima koji ih ne budu imali.

(SB/Banjaluka.net)