Vijesti 02.12.2022.

Sahranjen Rajko Petrov Nogo

ČITANJE: 3 minute

Pjesnik, akademik i senator Republike Srpske Rajko Petrov Nogo sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu u prisustvu rodbine, prijatelja, poštovalaca, predstavnika javnog i političkog života, književnika i akademika iz Srbije i Republike Srpske.

Opijelo je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje Njegovog preosveštenstva episkopa Alekseja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Joanikije rekao je da je Nogo iza sebe ostavio veliko djelo, a opisao ga je kao čestitog čovjeka prave vjere, pravog hrišćanina i pravog Srbina, iz čije je rane, koju je nosio od rođenja, nastala sjajna poezija puna značenja, dubine osjećanja i dubokih misli.

“Bio je to čovjek velikog talenta, velikih darova, dubokih osjećanja i duboke misli”, naveo je vladika Joanikije.

Prema njegovim riječima, Nogo je nosio ranu od rođenja do smrti, sav njegov život bio je u znaku krsta, jer je veoma rano ostao bez oca i preživio mnoge druge teškoće, ali se junački borio.

“I njegova poezija i njegovo djelo su u znaku krsta. Negdje je zapisao da su u krstu sabrana sva slova i sve riječi kroz istoriju”, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je dodao da je za porodicu normalno da tuguje, te da je sve što je vezano za Rajka Petrova Noga dirljivo i prepuno osjećanja.

Na posljednji ispraćaj kolegi i prijatelju došli su pjesnici Matija Bećković, Gojko Đogo i Đorđo Sladoje, književnik Ranko Popović, akademici Svetisav Božić i Jovan Delić.

Sahrani su, između ostalih, prisustvovali nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i ministar zdravlja Dragan Kalinić, kćerka Radovana Karadžića Sonja Karadžić Jovičević, funkcioneri Srpske radikalne stranke predvođeni Aleksandrom Šešeljom.

O liku, djelu i velikoj pjesničkoj zaostavštini Noga govorili su i predsjednik Matice Srpske Dragan Stanić, pjesnik Đorđo Sladoje, književnik i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Ranko Popović i akademik Jovan Delić, koji su se biranim riječima oprostili od kolege i prijatelja.

Rajko Petrov Nogo Nogo preminuo je u ponedjeljak, 28. novembra, u 77. godini u Beogradu.

Nogo je rođen 13. maja 1945. godine u selu Borija u Hercegovini, a kao dječak došao je u Sarajevo, gdje je počeo školovanje.

Nakon osnovne škole završio je Učiteljsku školu u Sarajevu, diplomirao je Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na sarajevskom Filozofskom fakultetu, a magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Iz Sarajeva se 1982. godine preselio u Beograd.

Od 2000. godine predavao je poeziju i kritiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izabran je 27. juna 1997, a za redovnog 21. juna 2004. godine.

Nogo je bio član Udruženja književnika Srbije, a Upravni odbor tog udruženja ga je 30. marta 2012. godine predložio za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Bio je član prvog saziva Senata Republike Srpske od 1997. godine, a ponovo je izabran 9. aprila 2009. godine.

Dobitnik je 23 nagrade, a do kraja 2007. godine objavio je 52 knjige.

(Srna)