SAJAM KNJIGE Dodijeljene nagrade najboljim izdavačima

Na 23. Međunarodnom sajmu knjige “Banjaluka 2018” u petak su dodijeljene nagrade najboljim izdavačima u nekoliko kategorija. Nagrada “Moštanica” za izdavački poduhvat godine dodijeljena je izdavačkoj kući “Obodsko slovo” iz Podgorice za zbirku “Izabrana djela Dragana Kolundžije” istoimenog autora.

“U vrlo teškim uslovima u kojima se danas nalazi izdavaštvo, ova izdavačka kuća je bez ikakvih donacija objavila izabrana djela istaknutog srpskog pjesnika koji je prisutan u književnosti više od šest decenija. Objavljivanjem Kolundžijinih izabranih djela izdavač je na najljepši način čestitao pjesniku njegov 80. rođendan”, naveo je žiri u svom obrazloženju.

O ovogodišnjim priznanjima Sajma knjige u Banjaluci odlučivao je žiri u sastavu Ranko Pavlović, književnik i predsjednik žirija, magistar Valentina Milekić i master Nina Govedar.

Nagrada “Liplje” za savremenu književnost dodijeljena je izdavačkoj kući “Službeni glasnik iz Beograda” za knjigu “Poslednji argonaut” autora Aleksandra Gatalice.

“Autor ovog interesantnog romana pita se i odgovara na pitanje šta je veće prokletstvo? Zaboraviti sve ili sjećati se svega? Glavni junak zaboravlja cijelu svoju istoriju i dolazi u zavod koji treba da mu vrati sjećanje. Radoznalog čitaoca čeka niz događaja. Uzbudljivost radnje drži čitalačku pažnju ovog vrijednog ostvarenja”, rekao je jedan od članova žirija Ranko Pavlović.

Nagradu “Liplje” izdavačkoj kući “Službeni glasnik iz Beograda” uručila je glavna i odgovorna urednica “Glasa Srpske” Borjana Radmanović-Petrović.

“Glas Srpske” kao organizator ovog sajma dodijelio je i specijalnu nagradu za najbolje enciklopedijsko djelo, “Enciklopedija Republike Srpske”, u izdanju Akademije nauka i umjetnosti RS (ANURS).

“Čast mi je da primim ovo priznanje za izradu enciklopedije. Moram reći da žiri ima osjećaj prema ovoj posebnoj vrsti književnog djela. Enciklopedija je kraljica knjige, a mi smo u Akademiji nauka, kojoj je povjerena njena izrada, rekli da je ovo knjiga nad knjigama, koju piše grupa naučnika i stručnjaka sa preko 250 saradnika koji su radili na ovoj knjizi”, rekao je ispred ANURS Rajko Kuzmanović.

Nagrada “Gomionica” za najbolju knjigu za djecu dodijeljena je izdavačkoj kući “Pčelica” iz Čačka za ediciju “Srpski velikani i vekovi srpske pismenosti”.

Nagrada “Stuplje” za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti dodijeljena je Zavodu za udžbenike Beograd za knjigu “Antologija srpske narodne lirike Kosova i Metohije”.

Međunarodni sajam knjige, u organizaciji “Glasa Srpske”, svoja vrata je otvorio 11. septembra, a za sve posjetioce će biti otvoren do ponedjeljka, 17. septembra.

Međunarodni književni susreti

Treći Međunarodni književni susreti, na kojima učestvuju autori iz RS, regiona, Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, pa čak i Obale Slonovače, svečano su otvoreni u četvrtak veče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor. Organizator susreta je Udruženje književnika Republike Srpske. Susrete je otvorio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, jedan od pokrovitelja manifestacije.

Predsjednik Udruženja književnika Srpske Predrag Bjelošević rekao je da je ovo udruženje ponosno na manifestaciju koja u Banjaluku već tradicionalno dovodi svjetska književna imena. On je dodao da će ovi susreti biti zatvoreni u nedjelju, 16. septembra, u restoranu “Stara Ada”, gdje će pjesnici govoriti stihove o vodi, a potom će simbolično te stihove, napisane na papiru i zatvorene u boci, pustiti niz Vrbas.

Predsjednica Slavenske akademije književnosti i umjetnosti iz Bugarske Elka Njagolova poručila je da su ovi književni susreti duhovni buket koji je u današnje vrijeme veoma važan za civilizaciju.

U okviru ove manifestacije biće organizovane brojne aktivnosti i promocije knjiga domaćih i svjetskih autora.

Nagrada Džonu Tejloru

Na 23. Međunarodnom sajmu knjige dodijeljena je i nagrada Međunarodnih književnih susreta američkom književniku Džonu Tejloru, a nagradu je uručio predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Tejlor je istakao da mu ova nagrada mnogo znači, podsjetivši da se književnim radom bavi već 40 godina.

“Sve vrijeme radim kao pisac, prevodilac i književni kritičar. Moja djela čine kratka proza i kratka poezija. Ova mala knjiga je veoma važna za mene i postoji već na francuskom jeziku, ali sam uzbuđen i radostan jer je našla i svoj put do vas u Banjaluci. To je zbirka pjesama koja je napisana u kolaboraciji sa francuskom slikarkom Karolin Fransoa Ubino”, rekao je Tejlor.

(Nezavisne)

PRVI REZULTATI IZ ŠTABOVA: Jerinić i Ćurić proglasili pobjede u Doboju i Trebinju

Mirko Ćurić je, prema prvim preliminarnim rezultatima iz izbornih štabova, novi gradonačelnik Trebinja, a u Doboju ubjedljivu pobjedio je dobio Boris Jerinić. Kandidat koalicije okupljene oko SNSD za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, novi je prvi čovjek grada sa prednošću više od 4.000 osvojenih glasova, pokazuju nezvanične informacije iz izbornih štabova političkih subjekata Trebinja. Na osnovu

ČUBRILOVIĆ: Na tužan način otišao kralj narodne muzike

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, uputio je saučešće porodici i svima onima koji vole Šabana Šaulića. “Šaban Šaulić je jedan od najpoznatijih folk pjevača čije pjesme, već pet decenija, slušaju i vole pripadnici svih naših naroda i brojnih generacija. Na tužan način je otišao kralj narodne muzike”, naveo je Čubrilović. Podsjećamo, pjevač narodne

Buka i glasna muzika narušavaju odmor stanara

Stanarima koji su prekršili kućni red u stambenim zgradama prošle godine je izdato 28 prekršajnih naloga, dok je ove godine do sada izdat jedan, rekli su u Odjeljenju komunalne policije. Dodaju da stanari najčešće prijavljuju buku i puštanje glasne muzike u vrijeme popodnevnog i noćnog odmora. Kazne za one koji krše pravila kućnog reda u

Raspad opozicije u RS poslije poraza na izborima

Predizborni opozicionari u entitetu Republika Srpska ostali su na istoj poziciji i nakon oktobra prošle godine. Ipak, ne svi, jer su neki članovi SDS-a i NDP-a odlučili potpuno promijeniti kurs i uhvatiti se pod ruku sa vladajućom strukturom zaboravljajući sve izgovoreno. Članovi Saveza za promjene su državnu vlast također zamijenili opozicionim predznakom. Istina, ne još

Preminuo političar Slobodan Popović

Preminuo je Slobodan Popović, bivši poslanik SDP-a i PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. “On je bio sedam ili osam dana u bolnici. Koliko ja znam, imao je izliv krvi u mozak. Bio je u bolnici u Banjaluci, ali, nažalost, tačno je, preminuo je”, potvrdio je za “Avaz” Borislav Borenović, predsjednik PDP-a. “Danas nas je

POSLOVNA PRILIKA Još samo tri dana za ponude za “Staklenac”

Više atraktivnih gradskih poslovnih prostora ponuđeno je u zakup, pod izuzetno povoljnim uslovima, a zainteresovani zakupci imaju još samo tri dana za podnošenje prijava. Uz popularni “Staklenac”, jedan od najatraktivnijih poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, i javno sklonište u kojem se svojevremeno nalazio poznati klub “Pećina” ponovo je ponuđen na dugoročno iznajmljivanje, saopšteno je iz

Na PMF-u najsavremenija učionica za istraživanje

Predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i nevladine organizacije Save The Children za Sjeverozapadni Balkan, potpisali su Memorandum o razumijevanju. Kako je navedeno na sajtu Univerziteta u Banjaluci, Prirodno-matematički fakultet i  Save The Children će sarađivati u realizaciji projekta Enable BiH, koji ima za cilj jačanje obrazovanja iz oblasti STEM disciplina u našoj zemlji. Tako