Sport 11.05.2018.

SAJAM SPORTA REPUBLIKE SRPSKE Dolazak najavili Milan Gurović i Davor Štefanek

ČITANJE: 2 minute

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Jasmina Davidović, izjavila je danas da je Sajam sporta Republike Srpske, koji će u Banjaluci biti održan u nedjelju, 13. maja, prilika da se populariše sport među mladima.

“Cilj nam je da se što više djece i omladine uključi u sport, a Sajam sporta je prilika da upoznaju razne vrste sportova i da se odluče koji bi im bio najbliži i najprihvatljiviji”, rekla je Davidovićeva na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da će Sajam sporta okupiti respektabilne zvanice.

Davidovićeva je navela da će Sajmu sporta prisustvovati predsjednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, predsjednik Saveza za školski sport Srbije, Željko Tanasković, proslavljeni srpski košarkaš Milan Gurović, jedan od najboljih slovenačkih košarkaša i bivša NBA zvijezda, Radoslav Nesterović, te aktuelni svjetski prvak u džudou Nemanja Majdov i trener džudoa Ljubiša Majdov, koji je dobio nagradu za najboljeg evropskog trenera u džudou.

Prema njenim riječima, na pedesetak štandova na Banjalučkom velesajmu biće predstavljeno 40 sportskih saveza Republike Srpske, sportske visokoškolske ustanove, instituti za sport i organizacije koje se bave zdravstvenom zaštitom i rehabilitacijom sportista.

Na prvom sajmu sporta u Srpskoj predstaviće se i proizvođači i distributeri sportske opreme i proizvođači hrane za sportiste.

Davidovićeva je naglasila da će mlađe uzrasne kategorije iz sportskih saveza Srpske tokom jednodnevnog sajma predstaviti umijeća na sportskim terenima koji će biti prilagođeni svakom sportu.

Ona je rekla da su u Republici Srpskoj aktivna 43 sportska saveza u okviru kojih je više od 1.500 sportskih organizacija, odnosno sportskih klubova i škola sporta.

“Grad Banjaluka i Republika Srpska svojim sportskim rezultatima zaslužuju jednu ovakvu manifestaciju”, ocijenila je Davidovićeva.

Ona je istakla da je ulaz na Sajam sporta Republike Srpske besplatan i da su ciljna grupa djeca školskog uzrasta.

“Ono što je posebno važno u sportu Srpske je to da postižemo rezultate i pored ovakve ekonomske situacije. Znamo da su za vrhunske rezultate u sportu potrebna enormna sredstva, međutim, uspjeli smo da ovim čime raspolažemo imamo i evropske i svjetske nosioce zlatnih medalja”, naglasila je Davidovićeva.

Pomoćnik ministra za sport, Dragan Jaćimović, rekao je da je sve spremno za održavanje prvog Sajma sporta u Srpskoj, dodavši da je predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković zbog sastanka Evropskog olimpijskog komiteta koji se održava u Beogradu spriječen da prisustvuje manifestaciji, ali da joj daje punu podršku.

Otvaranje Sajma sporta Republike Srpske, koji organizuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta u saradnji sa Gradskom upravom Banjaluka predviđeno je za 11.30 časova.

Tokom Sajma sporta na terenima će biti predstavljeni sportski ples, aikido, kik boks, rukomet, košarka, odbojka, tenis, stoni tenis, atletika, džudo, karate, fudbal, gimnastika, džijudžicu, boks, rvanje i tekvondo.