Vijesti 20.10.2020.

Šajić: Ugostiteljski objekti koji poštuju preventivne mjere ne predstavljaju opasnost

ČITANJE: 1 minuta

Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske apeluje da se gosti, ugostitelji i građani, posebno u većim gradovima, pridržavaju zvaničnih preporuka i preventivnih mjera u borbi protiv virusa korona da ne bi ponovo došlo do restrikcija i ograničavanja u radu, što bi uništilo privrednu granu koja direkno zapošljava oko 14.000 ljudi, a za koju je vezano još najmanje 25.000 radnih mjesta.

Predsjednik Udruženja Dalibor Šajić rekao je da ugostiteljski objekti nisu leglo zaraze, kako to neki žele predstaviti, posebno jer je u odnosu na mart broj gostiju smanjen za najmanje 50 odsto.

“Ljudi iz straha od korone zaobilaze ugostiteljske objekte i mi koji radimo to najbolje osjetimo. Odgovorno tvrdimo da ugostiteljski objekti koji poštuju preventivne mjere, a takvi su većina, ne predstavljaju opasnost kada je riječ o virusu korona, barem ne u onoj mjeri u kojoj to neki žele predstaviti”, rekao je Šajić.

On je dodao da su poslodavci turizma i ugostiteljstva ubijeđeni da eventualno uvođenje novih restriktivnih mjera u ovoj grani privrede ne bi dovelo do bolje epidemiološke situacije, posebno jer su sveprisutna privatna druženja na kojima se ne poštuje nijedna preporuka Instituta za javno zdravstvo Srpske.

“Takođe, eventualne restriktivne mjere ugostitelji ne bi `preživjeli` i sigurni smo da bi došlo do masovnog otpuštanja radnika iz prostog razloga što je i sada situacija takva da gotovo svi ugostitelji posluju sa minusom u nadi da će se već na proljeće početi normalno živjeti i raditi”, istakao je Šajić.

(Srna)