Vijesti 10.10.2016.

Sakupljači ljekobilja ostaju praznih ruku

ČITANJE: 3 minute

Klimatske promjene i nekontrolisana berba uticali su na smanjenje ljekovitog bilja, pa je zarada sakupljača u RS ove godine duplo manja nego lani.

Sakupljači ljekobilja u sezoni koja traje od aprila do novembra mogli su ranije da zarade više od dvije prosječne plate, međutim, ove godine kažu da nemaju ni pola od toga.

– Nekada smo zarađivali i do 2.000 maraka u sezoni. Ove godine smo prepješačili hiljade kilometara, a vratili se kući praznih šaka – ispričala je Božana T. iz Banjaluke.

Da je ljekovitog bilja i šumskih plodova u prirodi sve manje, potvrđuju i otkupljivači, koji će po svemu sudeći ostati bez sirovine za proizvodnju eteričnih ulja, kozmetike i čajeva.

– Privode se kraju berba i otkup šipurka i smrekovih boba, čija cijena se kreće od marku do dvije. Ovo je doba godine kada treba da se beru i vrganji, ali ih nema u prirodi – kazao je Miladin Mijatović iz Zvornika, čije preduzeće se bavi  otkupom ljekovitog bilja i šumskih plodova.

U rogatičkom preduzeću “Ponjer” ističu da trenutno najviše otkupljuju šipurak, čija cijena ne prelazi 1,30 maraka.

– Prije šipurka otkupljivali smo zovu, međutim, sada nema više ništa u prirodi. Sve otkupljene sirovine prodajemo fabrikama za proizvodnju čajeva, a gljive sami prerađujemo i plasiramo na domaće tržište – rekli su u ovom preduzeću.

Dodaju da su lani otkupljivali i do 500 kilograma gljiva svaki dan, dok ih ove godine nema ni upola toliko.

Problema sa otkupom sirovina imaju i na jugu Srpske. Iako su hercegovačka polja bogata ljekobiljem, posebno smiljem, koje mnogi uzgajaju na vlastitim plantažama, otkup ove biljke je doveden u pitanje. Jesenja berba smilja, ili “suvog zlata Hercegovine”, kako ga nazivaju, još nije počela, a kad će, ne znaju ni proizvođači ni otkupljivači jer je tržište zagušeno i ovom biljkom i uljem koje se od nje pravi.

– Smilje je vrhunskog kvaliteta, ali je njegov plasman otežan. Tržište je preplavljeno uljem smilja sa područja zapadne Hercegovine, a po svemu sudeći, ako otkupa i bude, cijena će pasti na dvije marke po kilogramu – rekao je predsjednik Udruženja organskih proizvođača RS Radovan Anđelić, koji na plantaži površine deset hektara proizvodi smilje.

On ističe da je na nivou BiH formirana Grupacija za ljekovito bilje i da je na nedavno održanom sastanku potvrđeno da je nekontrolisana berba na području cijele zemlje dovela do nestašice bilja u prirodi.

Destilator

Predsjednik Udruženja žena “Snop” iz Rogatice Slađana Ujić ističe da bi uskoro trebalo da započnu proizvodnju eteričnih ulja u vlastitom destilatoru.

– Krenućemo sa destilacijom borovih iglica i smrekovih boba, a u planu je i sjetva matičnjaka i bosiljka, koje bismo prerađivali u zdrava eterična ulja – kazala je Ujićeva.

Biljke i cijene (po kilogramu)

Šipurak          1 – 2 KM

Smrekove bobe 1 –  KM

Smilje              2 KM

Zova                  1  KM

(Glas)