Vijesti 11.02.2017.

Sakupljaju pare za već plaćena liječenja

ČITANJE: 3 minute

U posljednje vrijeme su vrlo česte situacije da lažni volonteri sakupljaju pare po ulicama, u kafićima i restoranima, te po stanovima predstavljajući se kao članovi poznatih udruženja, a prikupljaju sredstva na ime lažnih liječenja ili “za socijalno ugroženo stanovništvo”.

Humanitarno udruženje “Budimo ljudi” prije nekoliko dana imalo je takvu situaciju, pa su apelovali na građane da ne nasjedaju na takve akcije jer oni nikad na ovaj način nisu sakupljali sredstva.

“Dobili smo brojne dojave od naših sugrađana, gdje nepoznate osobe idu od vrata do vrata i predstavljaju se kao volonteri naše organizacije, tražeći novac za socijalno ugroženo stanovništvo. Lažni volonteri građanima se predstavljaju s lažnim papirima na kojima je logo naše organizacije”, kazao je Igor Kremenović, predsjednik HO “Budimo ljudi”.

On kaže da je ovo treći put da se pojavljuju lažni volonteri i da se predstavljaju kao njihovi članovi.

Miroslav Subašić, predsjednik UG “Mozaik prijateljstva” iz Banjaluke, kazao je da je u posljednje vrijeme prisutna “poplava” lažnih humanitaraca, koji su na sve spremni da dođu do para bez poštenog rada.

“To su takve situacije da ne možeš vjerovati! Ljudi se sjete takvih stvari samo da bi ubijedili druge da ima daju pare, užas jedan! Lično sam imao slučaj kad sam dodjeljivao invalidska kolica koja smo dobili… Kad sam došao u kuću da ih dovezem jednoj gospođi, žena je u stanu već imala četvoro kolica. Zaprepastio sam se, vjerovatno ih je prodavala”, kaže Subašić.

On je naveo da zbog sve češćih slučajeva nelegalnih sakupljanja para organizacije koje se bave pravim humanitarnim radom, plaćaju sve troškove državi te poštuju sve zakone, trpe jer građani gube povjerenje u njih.

“Kad organizujem prikupljanje para na primjer u gradu, moram to prijaviti policiji i bez njihove potvrde i potvrde našeg udruženja ne smijem raditi. To je i najlakši način da građani provjere da li su u pitanju lažni volonteri”, kaže Subašić.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je saopšteno da su se i oni susretali sa sličnim slučajevima.

“Imamo saznanja da pojedini osiguranici sakupljaju pare putem humanitarnih akcija za liječenje, a bilo je slučajeva da se organizuju akcije čak i za liječenja koja je Fond u potpunosti finansirao osiguraniku”, kažu u ovoj instituciji.

Kako su naveli, takođe se dešavalo i da kad pozovu osiguranika da ga upute kako da ostvari pravo na liječenje o trošku Fonda, saznaju da se i dalje nastavlja akcija sakupljanja para.

“Tu se uglavnom radilo o skupim liječenjima u inostranstvu pa treba imati u vidu da Fond finansira samo liječenje, ali ne finansira prevoz, kao ni druge troškove koje porodica može da ima poput smještaja ili preparata i lijekova koji ne spadaju u zdravstveno osiguranje”, kažu u Fondu.

(nezavisne)