Politika 26.10.2022.

Salkić: Dodik je sinoć direktno pozvao Šmita, mora reagovati i zaustaviti ga

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić reagovao je na jučerašnji skup u Banjluci i izjave Milorada Dodika na tom skupu, rekavši da visoki predstavnik ima obavezu i mehanizme da ukloni sa političke scene sve one koji ugrožavaju mir i sprovođenje mirovnog sporazuma.

Kako je rekao Salkić, obaveza Kristijana Šmita jeste da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum.

“Visoki predstavnik ima obavezu i mehanizme da ukloni sa političke scene sve one koji ugrožavaju mir i provođenje mirovnog sporazuma. Pozivi Milorada Dodika na podjelu Bosne i Hercegovine predstavljaju otvoreno i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu. Dodik je svojim istupom, uz podršku stranačkih i koalicionih partnera, potvrdio da nastavlja separatističku politiku na temeljima negiranja države Bosne i Hercegovine, veličanju onih koji su počinili genocid i druge teške ratne zločine u BiH”, kazao je Salkić, prenosi Klix.

Šmit je, dodaje Salkić, ovakvim porukama direktno pozvan i dužan je da reaguje i zaustavi ovakvo ponašanje, ukoliko se uopšte osjeća visokim predstavnikom i za ovaj entitet u Bosni i Hercegovini.

“Ove poruke Milorada Dodika obavezuju na potpunu političku mobilizaciju probosanskih političkih snaga radi rješavanja statusnih prava Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu. U toj borbi niko ne bi smio biti po strani i gledati uskostranačke interese, već svi zajedno trebamo i moramo iskoristiti sva demokratska i politička sredstva da dođemo do naših prava u ovom entitetu”, dodaje Salkić.

Naša institucionalna ravnopravnost, zaključuje Salkić, mogućnost da utičemo na proces donošenja odluka u ovom entitetu najbolji je garant i odgovor Dodiku i njegovim separatistima da njihovi ciljevi o podjeli Bosne i Hercegovine neće biti ostvareni.

“Ujedinimo se u odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine, dostojanstva i prava onih koji su se vratili nakon progona i genocida da žive ovdje i nastave da se bore za svoja ognjišta, prava i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu”, zaključuje Salkić.