Politika 07.06.2021.

SALKIĆ: Izjava o rušenju crkve nije moja, objavljena je sa lažnog profila

ČITANJE: 2 minute

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske na zvaničnom Twitter profilu danas je napisao kako nije autor izjave, nakon rušenja crkve u dvorištu nane Fate Orlović, koja je jučer izazvala mnoštvo reakcija u RS. Salkić je dodao da je ta izjava objavljena sa lažnog profila.

“Ovih dana se puno komentariše objava sa lažnog Twitter naloga sa mojim imenom. Koristim priliku da obavijestim javnost da iza te objave ne stoji Ramiz Salkić. Zvaničan stav se može vidjeti na službenoj Facebook stranici”. Napisao je ovo Salkić na Tviteru.

Ramiz Salkić nije autor izjave, ali uslijedile reakcije

Naime, sa lažnog profila poručeno je kako će se “srušiti svaki simbol srpske agresije i represije na bošnjačkim narodom. Ovo je naš zemlja, naša država i ovako će proći i oni koji je negiraju”.

Ubrzo su uslijedile snažne reakcije.

Rajko Vasić, bivši generalni sekretar SNSD-a, kazao je “crkva u Konjević Polju pokazala danas, tri decenije nakon rata srpsku nesreću i muslimansku mržnju”.

“Crkva u Konjević Polju govori o stalnoj nesreći Srba. Oni koji si protjerani i tu došli i izgradili crkvu ponovo su protjerani i muslimani su se vratili tu u RS. Jer žele Srpsku zemlju, kao što Salkić kaže, da je njihova”, napisao je Vasić na Twitteru.

Dodao je “kako će u kolektivnoj svijesti ostati samo slike rušenja crkve, nikakve druge činjenice”.

Bivši prvi čovjek VSTV-a Milan Tegeltija reagovao je, također, na izjavu Salkića.

“Nije problem Fata Orlović, ona je građanka koja ima pravo da se bori za svoju imovinu i nije dužna da poštuje ni crkve ni džamije ni sinagoge, sviđalo se to nekom ili ne. Problem je politička implikacija i likovanje o čemu bez uvijanja govori Salkić (SDA), potpredsjednik RS”, napisao je Tegeltija.

Ranije je napisao kako “Srbi lakše praštaju pokolje nego bogomolje”.

Poruka Nešića

“Niko ne ruši Bosnu i Hercegovinu i ne jača Republiku Srpsku kao govor mržnje i prijetnje potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića koji su upućeni srpskom narodu”, poručio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić na lažni tvit koji je pripisan Salkiću.

“Gospodine Salkiću, mislim da je Vama najteže sa samim sobom. Noseći toliko mržnje u sebi”, poručio je Nešić.

(SB)

Oznake: Ramiz Salkić