Vijesti 19.09.2021.

Salkić na obilježavanju stradanja 45 Bošnjaka u Novoseocima kod Sokoca

ČITANJE: 3 minute

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić, u obraćanju prisutnima, istakao je da je povratak trajno opredjeljenje Bošnjaka da budu vlasnici svojih ognjišta, da ih obrađuju i da jačaju domovinu Bosnu i Hercegovinu

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, danas je prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice zločina u naselju Novoseoci, općina Sokolac, javlja Anadolu Agency (AA).

U Novoseocima je 22. septembra 1992. godine ubijeno 45 osoba bošnjačke nacionalnosti, ostalo stanovništvo je protjerano, džamija srušena, kao i većina kuća i pratećih objekata. Najmlađa žrtva bio je Damir Očuz, koji je imao 14 godina. Ubijen je zajedno sa ocem Muneverom, saopćeno je iz kabineta Salkića.

Pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su, prema optužnici, u noći sa 21. na 22. septembar 1992. opkolili i ušli u Novoseoca. Po ulasku u selo, kako se navodi u optužnici, jedan od pripadnika Izviđačke čete je ubio Devlu Karić. Nakon toga je izvršeno razdvajanje žena i djece od muškaraca, da bi žene i djeca bili povedeni prema autobusu u blizini džamije kako bi bili transportirani prema Sarajevu, dok su 44 muškarca u dva vojna vozila prevezeni do smetljišta na Ivan polju, gdje su u dvije grupe dovedeni do ivice vrtače, te usmrćeni automatskim oružjem, a zatim je jedan od pripadnika Izviđačke čete ubijao preživjele pojedinačnim hicima iz pištolja.

Tijela 42 ubijena muškarca su ekshumirana 2000. godine, jedno tijelo je pronađeno na drugoj lokaciji, dok se za jednim još uvijek traga.

Potpredsjednik Salkić, u obraćanju prisutnima, istakao je da je povratak trajno opredjeljenje Bošnjaka da budu vlasnici svojih ognjišta, da ih obrađuju i da jačaju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

“Nad nama se danas u ovom entitetu provodi najgrublji oblik diskriminacije sa ciljem našeg ponovnog progona sa naših ognjišta. Vlasti u ovom entitetu, koju čine predstavnici bosanskih Srba, treba da znaju da mi nismo tu da bi ponovo napustili naša ognjišta. Naš povratak trajno je opredjeljenje da budemo vlasnici naših ognjišta, da ih obrađujemo i da jačamo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Pozivam vlast u ovom entitetu da prestane vršiti diskriminaciju Bošnjaka i dalje razvijati zabludu kod bosanskih Srba da je ovo srpski entitet i da će nekad postati druga srpska država”, kazao je Salkić te dodao:

“Mi danas možda jesmo politički slabi i bez ustavnih mehanizama da spriječimo diskriminaciju našeg naroda, ali to ne znači da ćemo mi odustati. Mi nikada nećemo odustati od naše borbe za Bosnu i Hercegovinu, zemlju jednakih prava i mogućnosti za sve njene građane. Oni koji zagovaraju diskriminaciju i aparthejd u obrazovnom procesu dugoročno najveću štetu čine svom narodu”.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv devet osoba optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sokoca, odnosno napad na selo Novoseoci u septembru 1992. godine.

(SB)

Oznake: Ramiz Salkić