Vijesti 05.07.2022.

SALKIĆ: Očekivano da MUP RS ćuti o provociranju Bošnjaka u Bratuncu, kolege su im osuđenici

ČITANJE: 1 minuta

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić reagovao je na slučaj u Bratuncu, gdje su sinoć, kako navodi, “u jednom od kafića puštane pjesme Baje Malog Knindže”, između ostalog i “Ne volim te Alija”.

– Bošnjaci su u kontinuitetu izloženi različitim oblicima pritisaka i provokacija u svim segmentima društva u ovom entitetu. Provokacije često dolaze od entitetskih i lokalnih vlasti kroz uzurpaciju naših prava, negiranje genocida, negiranje identiteta i našeg bosanskog jezika do ovih verbalnih koji dolaze od pojedinaca koji slijede generalnu politiku onih koji predvode bosanske Srbe u ovom entitetu. Oni su ohrabreni djelovanjem političara, ali i neadekvatnom reakcijom pripadnika entitetskog MUP-a.

Ako imamo u vidu da pripadnici MUP-a entiteta RS pjevaju na postrojavanju ekstremno radikalne prosrpske pjesme koje šire vjersku i nacionalnu mržnju onda nas ne treba iznenaditi njihova blaga reakcija koja ohrabruje srpske radikale i ekstremiste – kaže Salkić za Faktor.

Dalje, navodi kako se “javnost uznemiri kad bude objavljen neki snimak, a u stvarnosti u svakodnevnom životu Bošnjaka u ovom djelu Bosne i Hercegovine prisutne su ovakve provokacije koje ostaju bez kazne”.

– U Podrinju posebno pred kolektivnu dženazu žrtvama genocida ekstremisti vide priliku za širenje mržnje i prijetnji prema Bošnjacima koji u velikom broju borave na svojim ognjištima i u tom kontekstu treba posmatrati i ovu posljednju zabilježenu i javno objavljenu provokaciju. Bilo bi normalno očekivati odlučnu reakciju policije protiv ekstremista, ali ako imamo u vidu da su upravo i pripadnici MUP-a RS-a presuđeni da su učestovali u izvršenju genocida, onda je njihova blaga reakcija potpuno očekivana – zaključuje Salkić.

Oznake: Ramiz Salkić