Politika 22.04.2021.

Salkić odgovorio Dodiku: Nisu Srbi vlasnici polovine BiH

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić, rekao je da naziv Republika Srpska stimuliše bosanske Srbe da entitet privatiziraju i smatraju ratnim plijenom što ni u kojem slučaju nije prihvatljivo.

Reagujući na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, koji je rekao da će Srbi, ako se odluče otići iz Bosne i Hercegovine, odnijeti sa sobom ono što im pripada, odnosno 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine koja sada pripada Srpskoj Salkić je naglasio da utvrđene, dokazane i presuđene sudske činjenice trebaju biti osnov u svakom daljem pregovaranju i dogovaranju o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini.

“Nisu Srbi vlasnici 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine, ako ih Dodik povede negdje, kao Karadžić sarajevske Srbe, mogu sa sobom ponijeti ono što su i oni ponijeli. Naziv entiteta je diskriminatoran po Bošnjake, Hrvate i sve druge građane ovog entiteta koji se ne izjašnjavaju kao Srbi pravoslavci”, kazao je Salkić.

On kaže i kako naziv Republika Srpska stimuliše bosanske Srbe da entitet privatiziraju i smatraju ratnim plijenom što ni u kojem slučaju nije prihvatljivo.

“Ono što je ratna zasluga su presude Međunarodnog suda pravde u Hagu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Te presude su jasne, vojska bosanskih Srba i dijelovi policije bosanskih Srba počinili su genocid nad stanovnicima Sigurne zone UN-a Srebrenica. Predsjednik bosanskih Srba, Radovan Karadžić, osuđen je na doživotnu kaznu za genocid, udruženi zločinački poduhvat, predsjednik NSRS-a, Momčilo Krajišnik, također je osuđen za teške ratne zločine”, kazao je on.

Dodaje kako je komandant vojske bosanskih Srba, Ratko Mladić, kao i mnogi drugi nižerangirani komandanti osuđeni su za genocid i druge teške ratne zločine.

“Ove utvrđene, dokazane i presuđene sudske činjenice trebaju biti osnov u svakom daljem pregovaranju i dogovaranju o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Salkić, a prenosi Klix.

(A.M.)

Oznake: Ramiz Salkić