Politika 21.04.2021.

Salkić: OHR prećutno dozvoljava sveopštu integraciju Republike Srpske sa Srbijom

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, kazao je da OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice prećutno dozvoljavaju sveopštu integraciju  Srpske sa Srbijom, a građane Bosne i Hercegovine umiruju neupitnim teritorijalnim integritetom i suverenitetom Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Salkić je istakao da dosadašnje ponašanje OHR-a i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini spram ovih devijantnih ponašanja ukazuje na prećutnu saglasnost ovim procesima.

– OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice prećutno dozvoljavaju sveopštu integraciju Republike Srpske sa Republikom Srbijom, a građane Bosne i Hercegovine umiruju neupitnim teritorijalnim integritetom i suverenitetom Bosne i Hercegovine. Šta znači poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine kada dođe do potpune integracije obrazovnog procesa Republike Srpske i Srbije. Kada djeca kroz zajedničke programe budu učili o jedinstvenom srpskom svijetu tj. “Velikoj Srbiji”. Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada se obilježavaju zajednički praznici, ustavni, neustavni, izmišljeni, nije važno koji i time stvara ambijent o jedinstvenom srpskom prostoru – upitao je Salkić.

Takođe postavlja se i pitanje, kako navodi, šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada dođe do potpune integracije zdravstvenog sektora Republike Srpske i Srbije, a zdravstvenim ustanovama u Srpskoj se daju imena Srbija.

– Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada Republika Srpska sa susjednom Srbijom uzurpira hidropotencijal Bosne i Hercegovine, time vršeći tihu privatizaciju elektroprivrede entiteta od strane Srbije i stvara jedinstveni energetski prostor suverenitet. Da li međunarodna zajednica pod plaštom umirujuće garancije teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine dozvoljava mirnodopsku ekonomsku, kulturološku i svaku drugu integraciju Republike Srpske i Srbije i dezintegraciju Bosne i Hercegovine – navodi Salkić, te dodaje:

– Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada polovina teritorije države Bosne i Hercegovine bude u svakom obliku vezana za susjednu državu i kada bude potpuno okrenuta drugoj državi, a ne svojoj. Tada će teritorijalni integritet i suverenitet biti samo floskula koja će jednog dana prestati da se koristi. Ako OHR i međunarodna zajednica nisu dio ovog projekta onda se moraju jasno suprotstaviti ovim tendencijama entiteta i mirnodopskoj agresiji Srbije na Bosnu i Hercegovinu. Dosadašnje ponašanje OHR-a i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini spram ovih devijantnih ponašanja ukazuje na prećutnu saglasnost ovim procesima – kazao je Salkić, prenosi Faktor.ba.

(A.M.)

Oznake: Ramiz Salkić