Politika 27.01.2022.

SALKIĆ: Oni koji žele etnički čisti srpski prostor nude nam da izjednačimo istinu i laž

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić rekao je danas da “niko nema obavezu, nakon dokazanih i presuđenih sudskih činjenica, s bilo kojeg pojedinca, grupe ili institucije skidati odgovornost za ono što je počinjeno, dokazano i presuđeno, ukoliko to oni sami ne žele učiniti”.

“Oni koji smatraju herojima i stvaraocima ovog entiteta one koji su osuđeni za genocid, koji sistemskom diskriminacijom žrtava genocida žele realizirati ratni cilj o etnički čistom srpskom prostoru danas nam nude da izjednačimo istinu i laž.

Ako se u Dejtonu pod pritiskom nastavka rata moralo prihvatiti nepravedno rješenje radi uspostave mira, danas, 27 godina poslije, nemamo pravo na takav pristup”, dodao je Salkić, prenosi Slobodna Bosna.

Dodao je, pogotovo ne danas kada smo svjesni više nego ikada veličanja ideologije utemeljene na 9. januaru 1992. trebamo biti svjesni dugoročnih posljedica odluka koje nisu utemeljene na sudski dokazanim i utvrđenim činjenicama o počinjenom genocidu i istini koju smo osjetili na svojoj koži i koju i danas osjećamo.

“Zločin genocida u Bosni i Hercegovini utvrdili su Međunarodni sud pravde u Haagu, te Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Jasno je utvrđeno ko su počinioci, a ko žrtve genocida. Zločin genocida predstavlja kršenje imperativnih normi međunarodnog prava, jer predstavlja kršenje UN Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida”, istakao je Salkić.

Podsjetio je da rezolucija Generalne skupštine UN-a o odgovornosti država za međunarodne protivpravne radnje, usvojena na 56. zasjedanju Generalne skupštine UN-a 2002. u članu 41. stav 2. kaže: “Nijedna država neće priznati kao zakonitu situaciju koja je nastala ozbiljnim kršenjem imperativnih normi međunarodnog prava, niti će pružati pomoć ili održavati takvo stanje.”

Salkić je naglasio da, imajući u vidu presude i odredbe navedene Konvencije i Rezolucije Generalne skupštine UN, obaveza svih nas je da dosljedno, ustrajno, zagovaramo i tražimo eliminaciju posljedica genocida kao civilizacijsku obavezu onih koji nisu, a mogli su spriječiti genocid nad Bošnjacima.

“Niko nema obavezu, nakon dokazanih i presuđenih sudskih činjenica, s bilo kojeg pojedinca, grupe ili institucije skidati odgovornost za ono što je počinjeno, dokazano i presuđeno, ukoliko to oni sami ne žele učiniti”, tvrdi Salkić.

Poručio je da je to slučaj posebno zbog činjenice da te institucije kroz obrazovni proces sistemski veličaju presuđene ratne zločince za genocid, odlikuju ih najvišim entitetskim priznanjima, negiraju sudske presude sa dokazanim i presuđenim činjenicama o počinjenom genocidu i za ovih 27 godina mira nisu pokazale spremnost da povedu svoj narod putem katarze i suočavanja sa prošlošću.

“Zbog istine, pravde, sudskih presuda, zbog žrtava genocida, zbog budućih generacija koje mogu osjećati posljedice naših odluka nikako ne bi trebali pristajati na kompromise između istine i laži, pravde i nepravde”, naveo je Salkić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

(SB)

Oznake: Ramiz Salkić